2024. május 21. - Konstantin

Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinika nyílt

Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinika nyílt a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), az új intézményben számos, az országban egyedülálló beavatkozást is végre tudnak majd hajtani - közölte Piffkó József professzor pénteken, a csongrádi megyeszékhelyen.
2008. október 10. péntek 15:10 - Hírextra
Magyarországon az elmúlt 25 esztendőben megháromszorozódott a szájüregi daganatok száma, ugyanakkor az ország felén nincs működő szájsebészeti osztály, a 10 millió lakosra csupán kéttucat arc- és állcsontsebész jut - mondta a klinikát vezető szakember az intézményt bemutató sajtótájékoztatón.

Az új intézmény kialakításával a nagy hagyományú szegedi arc- és állcsontsebészet XXI. századi körülmények közé kerülhetett, így a betegellátás mellett a klinika hamarosan a szakmai utánpótlás egyik centrumává válhat. A két műtőt és három korszerű ambulanciát működtető klinika társadalombiztosítás által finanszírozott ellátási területe a Dél-Alföld, csaknem kétmillió lakossal. Az öt szakorvos és három szakorvosjelölt tizenegy aktív és két egynapos sebészeti ágyon fogadhatja a pácienseket - mondta Piffkó József.

A korszerű műszereknek és a társszakmákkal kialakított szoros együttműködésnek köszönhetően az intézményben olyan betegeket is tudnak fogadni, akik eddig csak külföldön kaphattak megfelelő ellátást, lehetőség nyílik például a komplex arc- és agykoponya fejlődési rendellenességek sebészetére is - fogalmazott a szakember.

Mészáros Tamás professzor elmondta, hogy tavaly október óta az SZTE működteti a város teljes fekvő- és járóbeteg-ellátó rendszerét. Az integráció nyomán nyílt arra lehetőség, hogy az ellátás átszervezésével megüresedő helyeken új szakmák jelenjenek meg. A korábban önkormányzati fenntartású kettes kórházban viszonylag csekély költséggel - mintegy 80 millió forintból - tudták kialakítani a klinikát. Az intézményben használt műszerek és eszközök értéke - ezeket részben ingyenesen kapta használatra az egyetem - azonban többszöröse a befektetett összegnek - közölte a szegedi egészségügyi ellátás integrációjáért felelős szakember.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását