2024. április 19. - Emma

Válságtervet kell létrehozni

Válságterv készítését szorgalmazza a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ), mert nem látják biztosítva a jövő évi költségvetés tervezetében az önkormányzatok biztonságos működéséhez szükséges forrásokat - mondta el a szövetség főtitkára cs
2008. október 9. csütörtök 14:50 - Hírextra
Zongor Gábor Kaposváron, a szervezet Somogy megyei tagozatának tanácskozásán azt is közölte: a tervek szerint jövő hétfőn a hét önkormányzati szövetség közös állásfoglalást fogad el a költségvetés jövő évi tervezetéről, amelyben válságterv elkészítésére is javaslatot tesznek a kormánynak.

A szövetség főtitkára úgy vélekedett: "nagy veszélyben van az önkormányzatok működése". Megítélése szerint ha el is tudják érni, hogy a költségvetés tervezetében beterjesztetthez képest jövőre több forrás legyen az önkormányzatok számára, annyit nem fognak tudni megszerezni, mint amennyi hiányzik a rendszerből.

Zongor Gábor szerint ez indokolja egy válságterv készítését. A TÖOSZ álláspontja szerint ebben arra is ki kell térni, hogy mi lesz azokkal az önkormányzatokkal - jelenleg egyharmaduk tartozik ebbe a körbe -, amelyek nem férnek bele az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került településeket finanszírozó rendszerbe - tette hozzá.

A tanácskozást megnyitó Somogy megyei közgyűlés elnöke a megyei önkormányzatok helyzetét vázolva évek óta tartó, s mára felgyorsult "agóniáról" beszélt.

Gelencsér Attila (Fidesz) szerint a döntéshozók "levették a kezüket a megyékről". A feladatokat és a hatásköröket folyamatosan elvonják a megyei önkormányzatokról, nem számolnak velük - fogalmazott, hozzátéve: tapasztalatai azt mutatják, a lakosság egyfajta koordináló, szervező szerepet várna el tőlük.

A somogyi közgyűlés elnöke az önkormányzati szövetségekről szólva azt mondta: "alszanak", nem hallja a hangjukat, nem érzi, hogy valódi érdekvédelmet képviselnének.

A TÖOSZ somogyi tagozatához tartozó települések vezetőit Jauernik István, az Önkormányzati Minisztérium államtitkára az önkormányzatok-kormány egyeztető fórumon elfogadott és hamarosan a parlament elé kerülő javaslatokról, valamint a jövő évi költségvetés tervezetének önkormányzatokat érintő fejezeteiről tájékoztatta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását