2024. április 25. - Márk

Vigyázz: kirabolnak!

A miskolci rendőrkapitányság a Magyar Posta Zrt. közreműködésével és a miskolci önkormányzat támogatásával október 15-étől szórólapok segítségével hívja fel a város idősebb lakóinak figyelmét a trükkös tolvajok veszélyeire - közölte az MTI-vel Dobi Tamás,
2008. október 8. szerda 14:12 - Hírextra
Országos viszonylatban is számos esetben előfordul, illetve előfordult, hogy az elkövetők különböző módon megtévesztik áldozataikat, és így tulajdonítják el értékeiket.

A bűnelkövetők különböző kitalált történetekkel jutnak be a sértettek lakásába, ahol az ott lakók figyelmét elterelve értékeiket, de elsősorban készpénzüket tulajdonítják el. A tettesek (2-3 személy) általában azt mondják, hogy "tartoznak az ott lakó egyik rokonának, és a kölcsönt szeretnék visszafizetni, vagy zöldséget, szenet, fát árulnak, illetve vasat, hulladékot, papírt vásárolnak. Olyan eset is előfordult már, hogy (ál)nyugdíjfolyósítóként jelentkeztek, sőt hivatalos személyeknek kiadva magukat azt állították, hogy hamis pénzek után kutatnak" - ismertette a részleteket Dobi Tamás.

Az elkövetők majd minden alkalommal arra kérik az érintetteket, hogy a náluk lévő 20 ezer forintos bankjegyet váltsák fel. A váltópénz előkeresése alkalmával kifigyelik, hogy hol tartják a pénzt, majd egyikük egy pohár vizet kér, vagy más indokkal elcsalja a tulajdonost, s miközben eltereli a figyelmét, a másik trükkös tolvaj ellopja az értékeket és a készpénzt.

A tapasztalatok szerint az ilyen bűnözők leginkább az idős embereket, nyugdíjasokat keresik fel és csapják be.Az október közepén kezdődő felvilágosító akció keretében a postások a levelek és nyugdíjak kézbesítésekor figyelemfelhívó szórólapot adnak át. A 10 ezer példányban elkészült brosúrában az idős lakosság információt kaphat arról, hogyan tudja megakadályozni a megtévesztéses módszerekkel elkövetett bűncselekményeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását