2024. május 13. - Szervác, Imola

Ráolvastak Zuschlagra

A Bács-Kiskun Megyei Bíróságon szerdán megkezdődött a Zuschlag János és 15 társa ellen indított büntetőper; a vádhatóság szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre.
2008. október 8. szerda 14:15 - Hírextra
Bács-Kiskun Megyei Főügyészség nyolc vádlott ellen bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot, a további nyolc vádlott csalásért, bűnpártolásért és okirat hamisításért áll a bíróság előtt.

Zuschlag János, aki 1998-tól 2006-ig az MSZP országgyűlési képviselője volt, az ügy nyilvánosságra kerülésekor az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezető elnöke, a megyei közgyűlés tagja, Kiskunhalason önkormányzati képviselő, a szocialista párt kiskunhalasi szervezetének elnöke volt. A 2007. szeptember 21-től előzetes letartóztatásban lévő Zuschlag János párttagsága a kiskunhalasi szervezet feloszlatásakor megszűnt, majd megyei képviselői mandátumáról lemondott.

Az első tárgyalási napon minden vádlott megjelent; Zuschlag Jánost és a szintén előzetes letartóztatásban lévő Katus Ferenc harmadrendű vádlottat megbilincselve kísérték az őrök a tárgyalóterembe.

Németh Zsolt, a Kecskeméti Városi Ügyészség vezető-helyettese olvasta fel a több mint százoldalas vádiratot.Az I. rendű vádlott Zuschlag János 1995-től vett részt az Ifjú Szocialisták Mozgalma (ISZM) szervezet munkájában, melynek 1996-tól alelnöke volt. 2002-ben az ISZM egyesült a Fiatal baloldal nevű ifjúsági szervezettel és létrejött a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták Mozgalma (FIBISZ), melynek elnökhelyettese volt 2004 decemberéig.

Az 1995-2001 közötti időszakban Zuschlag János egy civil szervezetekből álló hálózatot épített ki, melyek élére általában az ISZM-ben is ténykedő személyeket állított, akik tisztában voltak azzal, hogy feladatuk a pályázatokon keresztül történő pénzszerzés volt különböző állami forrásokból. A Zuschlag Jánoshoz kötődő civil szervezetek 2000. január 1. és 2006. december 31. közötti időszakban, működő szervezetként feltüntetve magukat, támogatási kérelmeket nyújtottak be az Ifjúsági- és Sportminisztériumhoz, majd ennek jogutódjaihoz, valamint a Nemzeti Civil Alapprogramhoz és Budapest Önkormányzatához.

A pályázatok megírásában és az egyéb pályázatokkal kapcsolatos ügyekben Zuschlag János mellett részt vett a II. rendű vádlott Lados István, a III. rendű vádlott Katus Ferenc, a IV. rendű vádlott Őri András, az V. rendű vádlott Krausz Csaba, a VI. rendű vádlott Marsovszky Balázs, a VII. rendű vádlott Kullai Tamás és a VIII. rendű vádlott Vámosi Zsolt.

A felolvasott vádirat szerint valamennyien tisztában voltak azzal, hogy a civil szervezetek tényleges tevékenységet nem végeznek, kizárólag állami pénzeszközök megszerzése a céljuk. Az elnyert pénzt nem arra használták fel, amire kapták, az elszámolási kötelezettségüknek hamis beszámolókkal és hamisított számlákkal tettek eleget.

A vádlottak Zuschlag Jánostól kapták a feladatokat a pénzszerző tevékenység során. Zuschlag János koordinálta a tevékenységet, kapcsolatai révén közben járt a pályázatok eredményes elbírálása érdekében. A vádlottak az elnyert támogatásokat felvették, és a pénzt Zuschlag Jánosnak átadták. Zuschlag János a pénzből ifjúsági rendezvényeket is finanszírozott, de jutott belőle országgyűlési választási kampány támogatására, valamint arra is, hogy az I. rendű vádlott társait rendszeres juttatásban részesítse. A vádhatóság szerint az I. rendű vádlott a büntetőeljárás megindulását követően is irányította a szervezetet.

A több mint tíz civil szervezet nevében benyújtott 72 pályázat révén 75 millió forinthoz jutottak Zuschlagék. A szövevényes rendszerben működtetett hálózat 2003-ban még az Európai Unió által biztosított pénzből kiírt pályázaton is nyert egymillió forintot.Zuschlag János az eljárás során az okozott kárból 49 millió 700 ezer forintot megtérített.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását