2024. május 4. - Mónika, Flórián

Új történelmi korszakolás

Megváltoztatja az eddigi történelmi korszakok időhatárát régészek véleménye szerint egy Szerbiában feltárt, mintegy 7500 éves rézbalta - jelentette a Beta hírügynökség.
2008. október 8. szerda 12:44 - Hírextra
"A lelet nem kevesebbet bizonyít, mint hogy őseink a fémet 500-800 évvel hamarabb meg tudták munkálni, mint azt eddig feltételeztük" - nyilatkozott Julka Kuzmanovic-Cvetkovic régész a hírügynökségnek.

A szenzációs leletet egy újkőkori régészeti ásatás helyszínén, Plocnikban találták, a Belgrádtól 200 kilométerre délre fekvő Prokuplje városa mellett. A tudósok szerint Plocnik az egyik központja volt a fémfeldolgozásnak a Balkán-félszigeten.

Dusan Sljivar régész szerint a rézbalta révén most sikerült bebizonyítani, hogy a térségben már a VI. században folyt fémfeldolgozás. Az ásatások ugyan már 1927-ben megkezdődtek Plocnikban, de a terepet csak az utóbbi években kezdték alaposabban kutatni. A szakemberek a már ismert újkőkori ház mellett feltártak ugyanebből a korból egy másik házat is, melyben fémszerszámok előállítására szolgáló berendezéseket találtak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását