2024. május 17. - Paszkál

Az MDF anyagilag is ráfaragna?

Az MDF sokat veszítene anyagilag, ha az Országgyűlésben megszűnne a frakciója - derül ki a törvényi szabályozásból.A jelenlegi szabályok szerint a parlamenti frakciók létszám-foglalkoztatásra jogosultak, és működési keretet kapnak az Országgyűlés Hivatalá
2008. október 8. szerda 15:13 - Hírextra
Parlamenti frakciónként 13 dolgozó bérét finanszírozza a hivatal, de a foglalkoztatottak száma nem lehet több a képviselőcsoport létszámánál, így az MDF-frakciónál 10 ember dolgozik az Országgyűlés finanszírozásában. Az MTI úgy tudja, ők átlagosan bruttó 330 ezer forintot keresnek fejenként és átlagban.

A törvények szerint a parlamenti frakcióknak működési keret is jár. Az MDF - mint ellenzéki frakció - jelenleg 20 képviselő utáni alapdíjat, és mindegyik saját frakciótagja után az alapdíj 0,6 százalékát kapja, így havonta összesen 26 parlamenti képviselő utáni alapdíj jár nekik. A képviselői alapdíj 231.900 forint, vagyis ez az összeg mintegy hatmillió háromszázezer forint.

A szabályok szerint független képviselőknél ugyanez az arány 0,75 százalék, vagyis ha együtt is maradna az MDF frakciója, miután a létszáma 10 fő alá csökken, összesen nagyjából 7 képviselőnyi alapdíjat kapnának egy hónapban a működésre.

A Tisztelet Társasága szerdán jelentette be: nem működik együtt tovább az MDF-fel, ezért felszólítja Vas János képviselőt, hogy lépjen ki az MDF-frakcióból és függetlenként képviselje tovább a szépkorúakat.

Amennyiben Vas János eleget tesz a Tisztelet Társasága felszólításának, akkor kilenc főre csökken az MDF eredetileg 11 fős képviselőcsoportja, hiszen múlt hét hétfő óta az MDF-ből kizárt Almássy Kornél már független képviselőként dolgozik a parlamentben.A házszabály szerint akkor szűnik meg egy képviselőcsoport, ha tagjainak száma tíz fő alá csökken.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását