2024. április 29. - Péter

Európai ügyek bizottsága

Elmaradt Göncz Kinga külügyminiszter éves meghallgatása a parlament európai ügyek bizottsága előtt szerdán, mert a testület határozatképtelen volt, így a napirendet sem tudta elfogadni.
2007. november 21. szerda 18:46 - Hírextra

A húsztagú bizottság eredetileg Göncz Kinga külügyminiszter tájékoztatóját hallgatta volna meg a Nyugat-Balkán és Törökország EU-perspektívájáról, a Koszovó státuszáról folytatott tárgyalások alakulásáról, valamint a 2007. november 28-án megrendezendő EU-Kína csúcstalálkozó kérdéseiről, de az ülésén csak négy kormánypárti képviselő, és egyetlen ellenzéki bizottsági tag, a KDNP-s Firtl Mátyás vett részt. A határozatképességhez 11 képviselőnek kellett volna megjelennie.

Göncz Kinga az ülésen "igazi szégyennek nevezte" a történteket. Hozzátette: ebben az évben más időpontban már nem tud eljönni a bizottsági meghallgatásra, mert, mint mondta, decemberben alig lesz nap, mikor ne külföldön lenne.

Eörsi Mátyás, a bizottság SZDSZ-es elnöke az ülés berekesztése után az MTI-nek nyilatkozva "elképesztő botránynak" nevezte, hogy határozatképtelen volt a bizottság. Hozzátette: ezen az ülésen eszmét tudtak volna cserélni a külügyminiszterrel arról, hogy mit képviseljen a magyar kormány például Koszovó ügyében.

Kiemelte azt is, hogy az a párt, amely azzal vádolja a kormányt, hogy nem képviseli kellőképpen a határon túli magyarok érdekeit, és rendszeresen kétségbe vonja a kormány külpolitikai vonalvezetését, arra sem hajlandó, hogy eljöjjön egy bizottsági ülésre.

Az ellenzéket képviselő Firtl Mátyás (KDNP) az ülésen azt mondta, hogy képviselőtársai elfoglaltságuk miatt nem tudtak részt venni a meghallgatáson. A kereszténydemokrata politikus azt kérte Eörsi Mátyástól, hogy a bizottsági ülések előtt egyeztessen a bizottság alelnökeivel, hogy szavai szerint "valóban sikeresen tudják lefolytatni az ülést".

Eörsi Mátyás minderre úgy reagált az MTI-nek: a mai bizottsági ülésnél erőteljesebb érvet a képviselői összeférhetetlenség radikális megszigorítása mellett nem is tud találni. Hozzátette: az európai ügyek bizottságában a képviselők nyolcvanszázalékos pótdíjat kapnak, mert annyira fontos a testület munkája.

A kormánypárti képviselő emlékeztetett arra, hogy az EU-ügyek bizottságában már volt arra példa, a zárszámadási törvény kapcsán, hogy egyetlen ellenzéki képviselő, Firtl Mátyás (KDNP) volt jelen.
"Ez is része annak, hogy Magyarországon nem lehet kulturált vitákat folytatni fontos kérdésekben" - mondta.

Firtl Mátyás ugyanakkor az ülés után az MTI-nek azt mondta: a kormánykoalíció súlyos válságát jelzi, hogy a kormánypárti képviselők teljes érdektelenséget tanúsítanak saját miniszterük meghallgatása iránt, az pedig egyenesen felháborító, hogy ezért a felelősséget az ellenzéki képviselők nyakába akarják varrni.

A bizottsági ülésen elhangzott az is, hogy a külügyminiszter meghallgatása alkotmányos kötelezettsége a bizottságnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását