2024. május 4. - Mónika, Flórián

Környezetvédelem a magyar EU-elnökség középpontjába!

Az SZDSZ javasolni fogja, hogy a 2011-es magyar EU-elnökség egyik fő témája a környezetvédelem, a környezettudatosság legyen - mondta a párt elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. október 7. kedd 13:00 - Hírextra
Fodor Gábor közölte: fel akarja kérni a szabad demokraták zöld kabinetjét, hogy november 11-éig dolgozzon ki javaslatot arra, milyen területen hallassa hangját Magyarország az EU-elnökség idején, milyen politikai profilt adjanak az elnökségnek. A liberális pártelnök szerint a politikai profil egyik pillérének a környezettudatosságnak kell lennie.

Mint elhangzott, november 11. azért határdátum, mert ekkorra ül össze az európai uniós elnökség előkészítését megkezdő ötpárti bizottság. Fodor Gábor javaslatát azzal indokolta, hogy meglátása szerint a kormány hátraarcot hajtott végre a környezetvédelem területén.

A pártelnök megemlítette, hogy a környezetvédelmi tárca költségvetése a tervezet szerint jövőre 11,5 százalékkal, mintegy 7 milliárd forinttal lesz kevesebb. Szerinte a fenntarthatóság és a környezettudatosság nem jelenik meg szempontként a kormány munkájában.

Fodor Gábor leszögezte: nem a környezetvédelmi tárcánál dolgozókat akarja bírálni, mert az ő felkészültségük kiváló, és a tárca vezetését sem kritizálja, mert nem rajtuk múlik, hogy a kormány szempontjai között megjelenik-e a környezetvédelem.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormány néhány előterjesztésében a visszalépés mellett döntött. Példaként említette a szerinte átláthatatlan definíciókat tartalmazó Balaton-törvényt, vagy a kamionstopról szóló rendelkezést. Utóbbiról azt mondta, miniszterként kollégáival még azért harcolt, hogy június 15-én, az iskolaév végén lépjen életbe, idén viszont csak július elején indult, és a kabinet a szombat egy részét is feláldozta.

Kritikaként említette, hogy nem érvényesül megfelelő mértékben a "szennyező fizet" elve, nem esik szó az adórendszer és a közbeszerzés "zöldítéséről", valamint felpuhult a termékdíj-rendszerről szóló javaslat is.

A 2011-es EU-elnökség idejére vonatkozó saját javaslati szempontjai között említette az éghajlatváltozás és a kibocsátás-csökkenés elleni fellépést, a megújuló energiaforrások határozottabb megjelenítését a politikában, a határokon átterjedő szennyezések, valamint a hulladékgazdálkodás szigorúbb szabályozását.

Újságírói kérdésre a költségvetési plafonról szóló liberális javaslatról azt mondta, amikor a világgazdasági krízis hatásai begyűrűznek Magyarországra, ez a törvény teremtheti meg a pénzvilág és a befektetők bizalmát. Hozzátette, hogy a javaslat elfogadásakor az összes parlamenti pártra számítanak.

Szintén újságírói kérdésre Fodor Gábor azt mondta, törvényjavaslatuk kapcsán nyitottak az értelmes módosító javaslatok felé, de azt nem akarják hagyni, hogy felpuhuljon a törvény, "ugyanis így lehet gátat szabni az értelmetlen költségvetési túlköltekezésnek". Megjegyezte: az így keletkező bevételtöbblet egyharmadát adósság-, kétharmadát adócsökkentésre fordítanák.

Fodor Gábor azt is kijelentette, hogy a Gyurcsány-kormányba az SZDSZ nem akar visszatérni, és nem gondolkodnak koalícióban sem.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását