2024. május 10. - Ármin, Pálma

Demszky: "Hátrébb az agarakkal"

"Hátrébb az agarakkal" - mondta felszólalásában az SZDSZ budaörsi, rendkívüli küldöttgyűlésén Demszky Gábor főpolgármester, aki a korábbi beszédekre utalva arra figyelmeztette párttársait, hogy még nem kezdődött meg a párt elnökválasztási kampánya.
2008. április 27. vasárnap 15:11 - Hírextra
A pártegység az SZDSZ jövőjének alapvető feltétele - mondta a főváros vezetője -, ezért szerinte a két versengő oldalnak meg kell egyeznie. Mint mondta, tudja, hogy ez lemondással jár és fájdalmas, de szükség van rá, a párt megmaradása érdekében.

Kiemelte, nem hiteles az a párt, amely kormányzati tényező marad, miközben nem tudja teljesíteni a választóknak tett ígéretét. Ezért - mint mondta - az SZDSZ kénytelen kilépni a koalícióból. Álláspontja szerint az új helyzetben a párt is megújulhat.

Demszky Gábor hangsúlyozta, a liberális pártnak meg kell erősítenie a hátországát, vagyis önkormányzati szerepvállalását és nem szabad elfelejtenie, hogy az SZDSZ urbánus párt.
Kovács Kálmán, a környezetvédelmi tárca leköszönő államtitkára közölte, nem szavaz igennel a koalícióból való kilépésre. A szabad demokrata politikus a felszólalását követően ezt azzal indokolta az MTI-nek, hogy a mostani szavazás már nem a koalícióról szól, hanem június 7-ről, a párt tisztújításáról.

Beszédében azt mondta: egy liberális pártban elfogadhatatlan, hogy a vezetés kényszerpályára viszi a tagságot, mert nem hagy nekik valódi választási lehetőséget. Mint mondta, ezt nem szabad ilyen komolytalanul kezelni.

Úgy fogalmazott, hogy a nemek és a tartózkodó szavazatok a sárgalapot mutatják, ami arra figyelmeztet, hogy kiürült az SZDSZ, kiüresedett benne a politikai élet.

Kovács Kálmán az MTI kérdésére, miszerint nem a kormányzati posztja elvesztése miatt fogalmazott-e meg kritikát, nemmel felelt.

Nagy Mihály küldött és Szentkuti Károly - aki a Győr-Moson-Sopron megyei küldöttek nevében is beszélt - szintén jelezte, hogy nem szavaznak igennel.

Eörsi Mátyás is a koalícióból való kilépés és a konstruktív ellenzékiség mellett foglalt állást.
Az ügyvivő az SZDSZ tisztújításával kapcsolatban kitért arra, férfias küzdelmet vár, amelyben a felek tisztelik egymást.

Béki Gabriella ügyvivő szintén a kilépést támogatta. Izgalmas kérdésnek tartotta a folytatást, mert mint rámutatott, az SZDSZ-en múlik, hogy elkerülhető-e az előrehozott választás.
Hozzátette, demagóg ellenzék van már a parlamentben, de konstruktív még nincs, így könnyű lesz magukat megkülönböztetni.

A hatalomból kijönni nagyon nehéz lépés, de pozitív hatása lehet, hogy az SZDSZ újra tudja építeni hiteleségét és azt az erkölcsi tőkét, amit az elmúlt években elveszített - mondta, megjegyezve: ehhez önkritikára is szükség van, megvizsgálni, mit rontottak el, hogy ki kellett lépniük a koalícióból.

Gulyás József, az Országos Tanács elnöke azt mondta, azonosulni tud a döntéssel a kilépésről, de szerinte több időt kellett volna hagyniuk a belső vitákra.
Azt javasolta, hogy június 7-ig folytassanak politikai vitát az SZDSZ jövőjéről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását