2024. május 4. - Mónika, Flórián

Egyedülálló a miniszter lemondása

Szabó Pálon kívül a rendszerváltás óta nem volt olyan miniszter, aki a tárcájához tartozó területen történt súlyos baleset, vagy mulasztás miatt általános emberi felelősségérzetből fakadóan ajánlotta volna fel lemondását, és azt el is fogadta volna a korm
2008. október 7. kedd 17:03 - Hírextra
Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI kérdésére kedden azt mondta, a miniszterelnök azért fogadta el Szabó Pál lemondását, mert úgy ítélte meg, a Monorierdőnél történt vasúti baleset miatt a következő időszakban olyan nagy nyomás nehezedne a tárcavezetőre, amelyet nem tudna elviselni.

Az MTI információi szerint a Gyurcsány-kormány idején történt már hasonló eset: Szilvásy György - aki akkor a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter volt - a 2006. augusztus 20-i vihar után ajánlotta fel lemondását. Ezt akkor nem hozták nyilvánosságra, és kormányfő nem fogadta el a lemondást. (A tűzijáték alatt kitört viharban öten meghaltak, és több százan megsérültek.)
Daróczi Dávid az MTI-nek megerősítette, hogy valóban így történt. Mint mondta, egy viharért nem lehet felelőssé tenni a minisztert.

2006. szeptember 19-én Petrétei József igazságügyi miniszter ajánlotta fel a lemondását Gyurcsány Ferencnek. A tárcavezető a Kossuth téri események és a Magyar Televízió ostroma miatt döntött így, de a miniszterelnök az ő lemondását sem fogadta el. Gyurcsány Ferenc akkor elegáns, de szükségtelen politikai gesztusnak nevezte a felajánlást. "A nyomát nem fedeztem fel politikai felelősségnek, ami a minisztert érintette volna" - tette hozzá.

Petrétei József végül 2007. május végén távozott a kormányból, miután a miniszterelnök másodszorra már elfogadta felmentési kérelmét. Vele egy időben az országos és a budapesti rendőrfőkapitány, valamint a Rebisz vezetője is távozott posztjáról. A kormányfő a felmentéseket azzal indokolta, hogy a személyi kérdések útjában állnak a közbizalom helyreállításának.

Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter a hétfői monorierdői vonatbaleset miatt mondott le Kamarás Miklóssal, a MÁV Zrt. igazgatóságának elnökével, és Heinczinger Istvánnal, a MÁV Zrt. vezérigazgatójával együtt. Kamarás Miklós lemondását elfogadta a közlekedési miniszter, az övét pedig a miniszterelnök. A társaság vezérigazgatójának munkájáról a vizsgálat lezárása után születik döntés.

A rendszerváltás óta 21 miniszter távozott úgy, hogy felajánlotta a lemondását; többségük politikai-szakmai okokból.Ez alól csak néhány kivétel van: Dunai Imre volt ipari miniszter 1996-ban egészségügyi okokra hivatkozott, Pepó Pál korábbi kisgazda környezetvédelmi miniszter 2000-ben nem indokolta távozását.

Az Orbán-kormány idején Nógrádi László közlekedési miniszter azután mondott le, hogy részese volt egy autóbalesetnek, amelyben két fiatal meghalt 2000. novemberében. Kiss Elemér egykori kancelláriaminiszter pedig azért távozott a Medgyessy-kabinetből 2003 februárjában, mert az ügyvédi iroda, ahol korábban dolgozott, több állami vállalattól, és Miniszterelnöki Hivataltól is kapott megrendelést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását