2024. április 30. - Katalin, Kitti

Politikai vitanap - vezérszónokok: MSZP, Fidesz

A Fidesz és a KDNP úgy akar szavazni a miniszterelnök által jegyzett Megegyezés című vitairatról, hogy nem akarja meghallgatni annak szerzőjét; erről az MSZP frakcióvezetője beszélt kedden a parlamentben, az MSZP által kezdeményezett "Magyarország megújít
2008. október 7. kedd 17:06 - Hírextra
Lendvai Ildikó megjegyezte: a két ellenzéki frakció előre jelezte, hogy nem vesz részt a vitanapon, miközben parlamenti szavazást akar a témáról. Hozzátette: van ilyen gyakorlat a magyar történelemben, "koncepciós pernek hívják".

A szocialisták frakcióvezetője szerint a Fidesz és a KDNP azért is tarthat a vitától, mert láthatóan még nem döntötte el, mi a koncepciója. Lendvai Ildikó kitért arra, hogy egyetlen olyan jó szándékú javaslat sem hangozhat el a vitában, amit a szocialisták ne vennének komolyan.

Az MSZP vezérszónoka szerint a valódi vitához a frakcióknak először át kell lépniük a választóvonalat, és el kell dönteniük, valóban akarnak-e egymással komolyan vitázni. A vita lehetséges témáit számba véve kiemelte: el kell dönteni, hogy a politikusok az ország gazdasági vagy társadalmi problémáira keresnek megoldást, vagy mindkettőre.

Megemlítette, hogy ha a gazdasági versenyképesség növelésről is beszélnek, akkor ki kell mondani, ki milyen receptet kínál az ország számára. Kitért arra, hogy el kell dönteni, mit tekintenek a társadalmi versenyképesség fokozási lehetőségének, és arról is beszélni kell, mennyire vannak szinkronban a változó világgazdasági környezettel az ország bajaira kínált programok.

A frakcióvezető tisztességes alapállásnak tartja azt is, ha valaki azt mondja, jelenleg a gazdasági növekedés a fő probléma, csak azzal szabad foglalkozni, de ez az út a szocialisták által nem járható.

A miniszterelnök által jegyzett, először a sajtóban publikált Megegyezés című vitairatról Lendvai Ildikó azt mondta, annak két értelmezése van. Az egyik a politikai és társadalmi erők megegyezését, a másik pedig a gazdasági és a társadalmi szempontok összeegyeztetését jelenti.

A szocialista képviselő elismerte, hogy a Szlovákia által választott megoldás gyorsabban visz előre a gazdasági felzárkóztatás útján, de mint mondta, ezért a társadalmi kiadások visszafogásával kellett fizetniük. Megjegyezte: ahol a szociális olló kinyílik, ott óhatatlanul jelentkezik a politikai populizmus.

Lendvai Ildikó azt mondta, általában egyet szoktak érteni azzal a kijelentéssel, hogy a gazdasági versenyképesség legfőbb akadálya az alacsony foglalkoztatottság.

Lehet mondani, az adó- és tehercsökkentés az egyetlen eszköze a munkahelyteremtésnek, de ennek ellentmond, hogy ezzel a megoldással már más kormányok is sikertelenül próbálkoztak - jelentette ki. Mint kifejtette, a szocialisták elképzelése ennél bonyolultabb, mert nincs foglalkoztatás-növelés tehercsökkentés nélkül, önmagában ennek eléréséhez nem elég a tehercsökkentés.

Arról, hogy ki mit tekint a társadalmi versenyképesség zálogának, Lendvai Ildikó azt mondta, valóban nagy a vita a baloldal és az összes ellenzéki párt között. Közölte: azt látja, hogy az ellenzéki pártok azt szeretnék, ha elsősorban a középosztályon vagy az annál gazdagabbakon segítsenek és az "majd lecsurog, magától lefelé", de a "tapasztalat azt mondatja velünk, nem szokott lecsurogni".

A szocialisták ezért nem tudják elfogadni például az egykulcsos személyi jövedelemadót, mert az szerintük éppen alulról vesz el.

Hat év szocialista kormányzás után, a Megegyezés program megszületése után elmondhatjuk, hogy az ország minden szempontból rosszabb helyzetben van, mint 2002-ben volt - mondta a Fidesz frakcióvezetője az MSZP által kezdeményezett, "Magyarország megújításának lehetséges irányairól" szóló politikai vitanapon, kedden a parlamentben.

Navracsics Tibor elemzőktől és szakértőktől idézve pocséknak, hiteltelennek, kockázatosnak és menekülési kísérletnek nevezte a miniszterelnök Megegyezés programját. A fideszes frakcióvezető kifejtette: a kormánynak április 30. óta, az SZDSZ koalícióból történt távozása óta nincs programja, "érezte ezt Gyurcsány Ferenc is, amikor előállt a Megegyezéssel".

Az Európai Unió tagállamai közül most is Magyarországnak lesz a legnagyobb a költségvetési hiánya, és a gazdasági növekedés is szinte nálunk a legalacsonyabb - fogalmazott Navracsics Tibor. Jelenleg nem tudunk egyet sem teljesíteni a maastrichti kritériumok közül - tette hozzá.
A politikus utalt arra, hogy hétfőn az Országgyűlésben háromszor is leszavazták Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter interpellációkra adott válaszát. Hétfőn háromszor bukott meg Szűcs Erika, és nyilvánvalóvá vált, hogy az elmúlt idők szociálpolitikája sokat rontott az emberek helyzetén - mondta.

Úgy vélekedett, Magyarországon a gazdasági növekedés beindítására, munkahelyteremtésre, a szociális egyensúly újbóli megteremtésére, a törvény és a rend megerősítésére lenne szükség.
Olyan kormány kell az országnak a frakcióvezető szerint, amely a tehetségesek számára biztosítja, hogy kibontakoztathassák tehetségüket, és amely segít a rászorulóknak. A jelenlegi kormányzat azonban - folytatta - magukra hagyja a rászorulókat.

Be kell indítani a gazdaság növekedését úgy, hogy belső motorjai is beinduljanak, és meg kell erősíteni, illetve a piacra kell segíteni a kis- és középvállalkozásokat - fogalmazott az ellenzéki politikus, aki szerint a tisztességes piaci magatartást kell megkövetelni, ezt kell támogatnia a kormánynak.

Felszólalásában Navracsics Tibor nagy hangsúlyt fektetett a szociális egyensúly kérdésére, amelynek - álláspontja szerint - különösen fontos szerepe van abban, hogy az egyes nemzedékek megtalálják helyüket.

A Fidesz a törvény és a rend pártja - szögezte le, hozzáfűzve: mindenkit, aki békés szándékkal megy az utcára, megillet a békés felvonulás joga. A rendőrség pedig - folytatta - támasza, nem pedig veszélye kell hogy legyen a jogállamnak.

Navracsics Tibor úgy összegzett, Magyarországnak meg kell indulnia a gazdasági gyarapodás útján, hogy "mindenki Magyarországa legyen a jövő Magyarországa".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását