2024. április 27. - Zita

Szomjas György filmjeihez kapcsolódó kiállítások

Szomjas György filmjeihez kapcsolódva két kiállítás is nyílik októberben Budapesten: A Nap utcai fiúk visszajönnek címet viselő tárlaton a rendező 12 játékfilmjére 12 neves képzőművész "válaszol", A Naputcaiak... meg a többiek című kiállításon pedig egyet
2008. október 7. kedd 14:19 - Hírextra
A Nap utcai fiúk visszajönnek című tárlatot csütörtöktől a Forrás Galériában láthatja a közönség. A kiállítás anyagát 12 neves képzőművésznek Szomjas György 12 játékfilmjének képeire adott, "művészi formában megfogalmazott válasza" adja.

A több mint 40 festmény, grafika, nyomat és fotómontázs alkotóit, Bányai Istvánt, Hauser Beátát, Fehér Lászlót, Konkoly Gyulát, Molnár Kálmánt, Orosz Istvánt, Somogyi Győzőt, Stefanovits Pétert, Sulyok Gabriellát, Szemadám Györgyöt, Veszely Ferencet, és magát Szomjas Györgyöt olyan kultuszfilmek inspirálták, mint a Kopaszkutya, a Könnyű vér, a Roncsfilm és a Talpuk alatt fütyül a szél.

Mint azt a rendező az MTI-nek elmondta, a hónap végéig megtekinthető tárlat aktualitását az adja, hogy októberben ismét műsorukra tűzik a mozik az 1956-os forradalom eseményeit tinédzserek szemszögéből bemutató, A Nap utcai fiúk című alkotását. "A 12 film - 12 alkotó ötletét az adta, hogy ez a 12. nagyjátékfilmem" - tette hozzá Szomjas György.

Szintén a rendező 12 játékfilmje szolgáltatja az alapját az október 20-tól az Uránia Nemzeti Filmszínházban megtekinthető, A Naputcaiak... meg a többiek címet viselő kiállításnak. A tárlat anyagát a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak a Szomjas-filmek számára készített 36 plakátterve adja.

A kiállítás megnyitóján Ábrahám Judit, Dresch Mihály, Ferenczi György és Halmos Béla közös koncertje is hallható lesz, valamint Szomjas György-rövidfilmeket, köztük videoklipeket, filmrészleteket és a hatvanas években a Balázs Béla Stúdióban készült alkotásokat fognak vetíteni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását