2024. május 16. - Mózes, Botond

Lemondott a közlekedési miniszter és a MÁV vezetője

A hétfői monorierdői vonatbaleset miatt lemondott Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, valamint a MÁV vezetője; Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elfogadta lemondásukat.
2008. október 6. hétfő 17:06 - Hírextra
A kormányfő a lemondásokat sajtónyilatkozatban jelentette be hétfőn a Parlamentben, miután kifejezte együttérzését a kormány és saját nevében a Pilis és Monorierdő között bekövetkezett hétfői vonatszerencsétlenség áldozatai hozzátartozóinak és a sérülteknek.

Elkészült a Monorierdőnél hétfőn történt vonatbaleset áldozatainak és sérültjeinek listája; a jelenlegi adatok szerint a balesetben hárman haltak meg a helyszínen, huszonheten megsérültek. Egy ember a kórházba szállítás után vesztette életét.
 

Kis-Guczi Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) sajtóügyeletese az MTI-nek elmondta, a mozdonyt kihúzták az előtte lévő szerelvény alól, a roncsok között nem találtak több áldozatot, és sérültet sem.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta: a jelenlegi adatok szerint a balesetben hárman haltak meg a helyszínen, négyen életveszélyes, négyen pedig súlyos sérülést szenvedtek, őket mentőhelikopter vitte kórházba. Tizenkilenc embert könnyebb sérülésekkel, mentőautóval szállítottak különböző kórházakba.

A Merényi Gusztáv Kórház az MTI-vel később azt közölte, hogy egy ember a kórházba szállítás után meghalt.

Szemtanúk beszámolója szerint a Budapest felé közlekedő InterCity vonat az állomás előtt lelassított, lehet, hogy meg is állt, ezért szaladt bele a szerelvényt követő személyvonat. Az MTI tudósítói a helyszínről azt jelentették, hogy a személyvonat mozdonya az előtte haladó szerelvény alá fúródott, több vagon leesett a sínekről. A tűzoltók a sérülteket az ablakokon keresztül mentették ki.

Délután három óra körül a MÁV speciális darus kocsija megkezdte az egymásba szaladt két szerelvény roncsainak szétválasztását. Dobson Tibor, az OKF szóvivője a helyszínen újságíróknak elmondta, hogy 30 tűzoltó dolgozik a szétroncsolódott kocsiban, hogy széthúzza az egymásba csúszott elemeket.

Tájékoztatása szerint keresik a kocsi fekete dobozát, amelyből a későbbi vizsgálat során következtetéseket lehet majd levonni a baleset körülményeiről.

A szóvivő közölte, hogy a műszaki mentési munkálatok feltehetően késő estig eltartanak, a vasútvonalon valószínűleg még kedden sem áll helyre a közlekedés.

A Monori Rendőrkapitányság és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság csaknem ötven munkatársa segíti a munkálatokat. A helyszíni szemlét a mentés befejezése után ügyész és szakértők bevonásával kezdi meg a rendőrség.

A balesetben megsérült utasok kórházba szállításáról a monori kapitányság ügyelete ad felvilágosítást a 06-29-410-367-es telefonszámon.

Juhász Sándor, Monorierdő polgármestere arról tájékoztatta az MTI-t, hogy rendkívüli munkanapot tartanak. A hivatal dolgozói a rendőrséggel együtt összegyűjtik a sérült utasok kocsiban maradt csomagjait. A helyszínen hagyott tárgyakról a rendőrök fényképeket készítenek, azokat leltározzák, majd valamennyit a hivatalba szállítják, ahonnan később a tulajdonosok elvihetik a csomagokat.
A polgármester azt is elmondta, hogy szemtanúk szerint az álló vonat utolsó kocsijába belefutó személyvonat vezérkocsijának vezetője - látva az elkerülhetetlen katasztrófát - hátraszaladt a kocsiban, miután észlelte, hogy már nem tud segíteni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását