2024. május 21. - Konstantin

Hiller beszéde a koszorúzásnál

A megbocsátásnak és a búcsúnak kialakult kultúrája kell, hogy legyen - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfőn Budapesten a nemzeti gyásznapon az aradi vértanúkra emlékezve. A Batthyány-mauzóleumnál a közjogi méltóságok és politikusok
2008. október 6. hétfő 11:24 - Hírextra
A kulturális tárca vezetője emlékeztetett arra: Batthyány Lajos, akit az aradi vértanúkkal egy időben végeztek ki Pest-Budán, 21 éven keresztül mindössze "elhantolva" nyugodott, csak ezután temették el méltó módon.

Utalt arra, hogy a megbocsátást nehéz volt gyakorolni azokban az időkben, amikor az 1848-1849-es szabadságharcot leverték, és a résztvevők százai, ezrei kényszerültek elhagyni az országot.

Hiller István arra is felhívta a figyelmet, hogy Batthyány Lajos, Magyarország első felelős miniszterelnöke a bécsi Habsburg-udvarhoz lojális családból származott, ahol a kompromisszumok keresése, a tárgyalás volt a természetes magatartásforma, és nem a lázadás.

Ünnepi beszédében kitért arra: a család ősei már Mohácsnál ott voltak 1526-ban, uradalmaik fejlesztésének köszönhetően pedig nemzetközi hírnévnek örvendtek. A reformkori országgyűléseken Batthyány Lajos beszédeivel Kossuth Lajost és a Béccsel szembenálló reformellenzéket segítette.

Október 6-án, a nemzeti gyásznapon azokra emlékezünk, akik "életüket adták nemzetünk szabadságáért", valamint azokra, akik emigrálni kényszerültek, és "sírjaik a világ sok pontján megtalálhatók". Úgy fogalmazott: az országot elhagyókat is megilleti a tisztelet, mert "a népek felemelkedéséért küzdeni nagyszerű dolog".

Az aradi vértanúkról elmondta, hogy "sok nép fiai, de egy nemzet tagjai voltak, a legkülönbözőbb társadalmi rétegekből", akik "a szabadságért való lelkesedésben és a halálban egyek voltak". Ők voltak azok, akik a hazáért és a haladásért haltak meg - tette hozzá.

A Batthyány-mauzóleumnál a kegyelet és megemlékezés koszorúit helyezte el Sólyom László köztársasági elnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, a Magyar Köztársaság kormánya nevében pedig Hiller István. Ugyancsak koszorúzott Kaposvári Bertalan, a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettese, Pálffy Ilona, az Alkotmánybíróság főtitkára, Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára és Havril András, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke.

A parlamenti pártok nevében Nyakó István (MSZP), Pelczné Gáll Ildikó (Fidesz), Latorczai János (KDNP), Gusztos Péter (SZDSZ) és Pettkó András (MDF)koszorúzott. A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság nevében Boross Péter volt miniszterelnök, a szervezet elnöke, Budapest VIII. kerülete önkormányzatának nevében Takács Gábor alpolgármester, míg a fővárosi önkormányzat nevében Sebe László, a védelmi bizottság titkára koszorúzott.

A Batthyány-örökmécsesnél is koszorúzással emlékeztek meg az 1848/49-es magyar szabadságharc leverését követő megtorlásra, az Aradon kivégzettekre. Az eseményen mások mellett részt vett Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Világosi Gábor, az Országgyűlés SZDSZ-es alelnöke, továbbá Hiller István oktatási miniszter, Pálffy Ilona és Palásti Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal katonai főosztályának vezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását