2024. április 29. - Péter

A harmadik legjobb lett Magyarország

A megfigyelt madarak és a helyszínek számát illetően a harmadik helyezést érte el Magyarország az Európai Madármegfigyelő Napokon.
2008. október 6. hétfő 11:30 - Hírextra
A madármegfigyelő akciót Európában a BirdLife International, Magyarországon pedig partnerszervezete, a Magyar Madártani Egyesület (MME) szervezte meg. Madár- és természetbarátok ezrei kémlelték az eget a hétvégén, hogy megfigyeljék az országukon átvonuló madarakat.

A rendezvény egyben verseny is. Az országok abban vetélkednek egymással, hogy hány helyszínen, hányan vettek részt a megfigyelésben, és mennyi madarat láttak. Az összesítést idén a BirdLife szlovák partnerszervezete végezte.

"Magyarországon összesen 201.475 madarat láttak a résztvevők 157 helyszínen. Ezzel az eredménnyel a harmadik helyezést sikerült elérni. A résztvevők száma 2028 volt, ami a tavalyi több mint ötezerhez képest nagyon alacsonynak mondható, és idén csak az ötödikek lettünk vele" - mondta az MTI-nek Berényi Zsombor, az MME munkatársa.

A résztvevők és a helyszínek számát illetően Oroszország került az élre. Összesen 10.833-an vettek részt a madárlesen 1719 helyszínen. Hollandiában látták a legtöbb madarat, összesen 584 ezret.
A Madármegfigyelő Napokon a leggyakrabban előforduló madár Magyarországon a seregély volt, amelyből 59 ezret láttak. Míg a korábbi években tőkés récéből is sokat láttak - tavaly 23 ezret - idén jóval kevesebbet 10 ezret. Viszont a nyári lúdból 19 ezret, dankasirályból pedig 17 ezret figyeltek meg a résztvevők.

A ritka madarak közül láttak sarki csért, ékfarkú halfarkast és apácaludat. Mindhárom igen ritkán fordul meg hazánkban.

Az Madármegfigyelő Napokon összesen 30 ezer ember vett részt és 2700 eseményt szerveztek több mint 30 országban Máltától Norvégiáig és Portugáliától Törökországig. A megfigyelt madarak száma 2,2 millió volt Európa-szerte - tudta meg az MTI Berényi Zsombortól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását