2024. április 29. - Péter

Szeptember 19-én lesz választás Szarvason

Szeptember 19-ére tűzte ki a szarvasi időközi országgyűlési képviselő-választás első és október 3-ára a második fordulóját pénteki ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB).
2010. július 16. péntek 17:34 - HírExtra
Békés megye 5. számú, Szarvast és a környező településeket magába foglaló egyéni országgyűlési választókörzetében azért kell időközi választást tartani, mert a térség áprilisban megválasztott országgyűlési képviselőjét, Domokos Lászlót az Állami Számvevőszék elnökévé választotta az Országgyűlés, így a politikus lemondott képviselői mandátumáról.

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság az OVB-nek küldött levelében nem jelölte meg konkrétan, mikor tartaná célszerűnek az időközi választást, de javasolta, hogy azt az önkormányzati választással egy napon tartsák.

Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője az OVB pénteki ülésén azt javasolta, hogy az első fordulót szeptember 19-én, a másodikat pedig október 3-án tartsák. Emlékeztetett rá: az önkormányzati választáson nincs érvényességi küszöb, az országgyűlési választáson azonban van.

Mint mondta, "biztonságosabb" megoldás, ha a második fordulót - ahol alacsonyabb az érvényességi küszöb - teszik az önkormányzati választással megegyező napra, így ha lesz második forduló, akkor az valószínűleg érvényes lesz és ezzel megelőzik, hogy az alacsony részvétel miatt meg kelljen ismételni a választást, ahogyan az Pécsett történt.

Az időközi választás időpontjáról, valamint az ahhoz kapcsolódó határidőkről, határnapokról az OVB dönt. A szarvasi országgyűlési egyéni választókerületi (oevk) iroda feladata lesz a választás lebonyolítása, kezdve a választói névjegyzék összeállításától, az értesítők, ajánlószelvények kiküldésén át a külképviseleti névjegyzékbe vételig.

A jelölteknek az oevk bizottságánál kell jelezniük indulási szándékukat, ám előtte az őket jelölő szervezeteknek is nyilvántartásba kell vetetniük magukat. A képviselői helyért - úgy, mint a négyévenként esedékes választásokon - bármely, választójoggal rendelkező magyar állampolgár indulhat, aki 750 érvényes ajánlószelvényt összegyűjt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását