2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Fontos kérdések az OGY előtt

Az idősotthonokban történő elhelyezés lehetőségéről, az okmányirodai bankkártyás fizetésről és a felsőoktatási felvételi pontszámításról is faggatták a kormánytagokat a képviselők a kérdések során hétfőn a parlamentben.
2008. október 6. hétfő 18:35 - Hírextra
Borsos József (Fidesz) azért fordult a szociális és munkaügyi miniszterhez mert idén január elsejétől csak úgy helyezhető el valaki az idősek otthonában, ha ápolási szükséglete meghaladja a négy órát és ezt vizsgálat is alátámasztja.A képviselő azt kérdezte, sikeresnek ítéli-e a szociális tárca az új rendszert, illetve készült-e vizsgálat annak tapasztalatairól.

Korózs Lajos szociális és munkaügyi államtitkár válaszában azt mondta, a tárca átfogó vizsgálatot rendelt el és néhány héten belül sokkal tisztábban fognak látni. Kitért arra, hogy a vizsgálatok mintegy tíz százalékában kiderült, nem volt indokolt a szakintézményekbe való bekerülési kérelem.
Szászfalvi László (KDNP) amiatt kért szót, mert a munkaadók sokszor nem képesek vagy nem hajlandóak eleget tenni annak a kötelezettségüknek, hogy megtérítsék munkavállalóik utazási költségeit. Utóbbiak viszont - tette hozzá - munkahelyüket féltve sokszor nem hajlandóak emiatt a hatóságokhoz fordulni.

Korózs Lajos reagálásában azt mondta, a helyi érdekvédelmi szervezeteket nemigen tudja helyettesíteni a kormányzat, ezért ilyen esetekben nagy szerep hárul a szakszervezetekre.
Pettkó András (MDF) azt tudakolta a pénzügyminisztertől, mikortól lehet bankkártyával fizetni az okmányirodákban.

Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal feladat- és hatáskörrel rendelkező államtitkára válaszában azt mondta, a kormány döntött arról, hogy 2009 június 30-ig a fizetési kötelezettség teljesítésére alkalmas terminálokat kell telepíteni az okmányirodákba.

Velkey Gábor (SZDSZ) a felsőoktatási felvételi pontszámítás kapcsán azt kérdezte, milyen szabály alapján kerekítik a felvételi töredékpontokat, mert egy-egy sikeres felvételi gyakran egy-egy ponton múlik.

Arató Gergely oktatási államtitkár válaszában közölte: a jelenlegi számítási rendszer mindig kerek, egész pontokkal dolgozik, ezért a százalékos eredményt automatikusan egész pontokká alakítják át. Hozzátette: a rendszer alapelve, hogy mindig a tanuló számára kedvezőbb pontszámítási módszert kutatja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását