2024. május 6. - Ivett, Frida

Befejeződött a restaurálás

Befejeződött Tápai Antal kemény kőrisfából faragott Móra Ferenc-szobrának restaurálása; a munka apropóját az adta, hogy 125 éve adta át Ferencz József császár a szegedi Somogyi-könyvtárat, melyet 1917-től az író vezetett - közölte Szabó Tamás, a Móra Fere
2008. október 6. hétfő 17:43 - Hírextra
1879-ben a kiáradt Tisza romba döntötte a várost, s a katasztrófát követően Somogyi Károly esztergomi kanonok felajánlotta könyvtárát Szegednek. A könyvtár 1883. október 16-án nyílt meg az egykori főreáliskola földszintjén, az épület néhány termében és folyosóján helyezték el többek között azokat a "régiségeket", melyeket a vár árvizet követő elbontása során találtak, ez jelentette a mai múzeum alapját - mondta a szakember.

A könyvtár és a múzeum egészen 1950-ig egy intézményként működött. Móra Ferenc 1904-től könyvtárnoka, majd 1917-től haláláig - 1934-ig - igazgatója volt a Somogyi-könyvtárnak - tette hozzá a főrestaurátor.

Móra volt az, aki felismerte a fiatal lakatosinasként dolgozó Tápai Antal tehetségét, s beajánlotta őt a fővárosi képzőművészeti főiskolára, elindítva ezzel pályafutását. Tápai Antal budapesti és római tanulmányai után Szegeden telepedett le, s a két világháború között a Tisza-parti város legfontosabb szobrászává vált - hangsúlyozta Szabó Tamás.

Móra Ferenc halála után, 1935-ben Tápai Antal elsőként készített szobrot az egykori igazgatóról. Az alkotásával sikerült ábrázolnia Móra jellegzetes tartását, a lényegi összefüggéseket azonnal felismerő tudós habitusát - fogalmazott a restaurátor.

Szabó Tamás elmondta, a szobor a két intézmény különválását követően a könyvtárhoz került, s állapota az évtizedek során igencsak leromlott. A kisebb megszakításokkal csaknem két hónapig tartó munka során kijavította a mellszobor hátoldalán keletkezett repedést és több más apró hibát, megtisztította a fát, igyekezett némileg korrigálni a hosszú évek során kialakult vetemedést, s végül új páccal látta el az alkotást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását