2024. április 24. - György

Antarktiszi dinoszauruszok jártak Ausztráliában

Antarktiszi dinoszauruszok lábnyomait fedezték fel Ausztráliában, Victoria államban a tengerparton, amelyek remények szerint segítenek feltárni, hogy milyen volt az állatok életmódja a 105 millió évvel ezelőtt bekövetkezett legutolsó globális felmelegedés időszakában.
2011. augusztus 10. szerda 16:18 - HírExtra
A mai Victoria állam tengerparti része az a terület, amelyen keresztül kapcsolódott egykoron Ausztrália az Antarktiszhez. A 115 millió és 105 millió évvel ezelőtti időszakban, amikor az átlagos hőmérséklet lényegesen magasabb volt a mainál, dinoszauruszok népesítették be a sarkvidéki térséget - olvasható a PhysOrg (http://www.physorg.com) tudományos hírportálon. (A felfedezésről az Alcheringa folyóiratban számoltak be amerikai és ausztrál kutatók.)

"Ezekből a lábnyomokból következtethetünk arra, hogyan alkalmazkodtak a dinoszauruszok az antarktiszi ökorendszerekhez ebben a fontos földtörténeti korszakban" - hangsúlyozta a kutatásokat irányító Anthony Martin, az Emory Egyetem paleontológusa, a fosszílizálódott lábnyomok, fészkek, föld alatti vackok és gubók elismert szakértője.

A dinoszauruszok háromujjú lábnyomaira Melbourne-től nyugatra bukkantak, ahol két nagy, a kora kréta időszakból származó homokkőtömb került elő. A nyomok a theropodáktól ("szörnylábúaktól") származnak - e két lábon járó dinoszauruszok csoportjához tartozó őshüllők túlnyomó része ragadozó volt. A feltételezések szerint a theropodák voltak a madarak ősei.
Az egyik homokkőtömbön 15 lábnyom látható, beleértve azt a három egymás követő lenyomatot, amely a legkisebb, csirke méretű theropodától származik.

"A homokkőn látható +fodrozódás+ arról tanúskodik, hogy az egykori folyó árterében feküdt. Ilyen területeken maradhattak fenn a legnagyobb valószínűséggel az antarktiszi dinoszauruszok lábnyomai" - magyarázta Martin.

A második kőtömbön nyolc lábnyomot fedeztek fel, amelyek különböző méretű theropodáktól származnak: a legnagyobb akkora lehetett, mint egy gólya, a legkisebb pedig mint egy tyúk.
Az amerikai paleontológus szerint mindkét kőtömb ugyanabból a rétegből való. Mint kiemelte, a kicsi, közepes és nagy lábnyomok három különböző faj egyedeitől származhatnak. Előfordulhat azonban, hogy egyetlen faj két felnőtt, különböző nemű egyedétől, illetve egy serdülő dinoszaurusztól. "Akár egy kis dinoszaurusz családtól is eredhetnek" - jegyezte meg Martin, aki szerint az őshüllők nyáron vonulhattak végig a tengerparton.

Télen a talaj fagyott volt, így aligha hagyhattak lábnyomokat az őshüllők. Tavasszal a folyók kiöntöttek, és a kistermetű dinoszauruszoknak vajmi kevés esélyük volt arra, hogy átgyalogoljanak a vízen. "Kizárólag nyáron sétálhattak végig a parton" - közölte Anthony Martin.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását