2024. május 2. - Zsigmond

Konferencia a mellrákról

A mellrák megelőzéséről, diagnosztizálásáról rendeztek orvos-szakmai konferenciát vasárnap a Magyar Tudományos Akadémia épületében az Egészség Hídja Összefogás egyik programjaként.
2008. október 5. vasárnap 18:24 - Hírextra
A rendezvényen köszöntőt mondott Körtvélyes Éva, az Egészség Hídja Összefogás Egyesület elnöke. Elmondta, hogy hetedik alkalommal rendezik meg a Lánchídi sétát, harmadik éve a Rózsaszín Egészségnapot és immár több éve része a programoknak a szakmai konferencia is.
Dobrev Klára, az Egészség Hídja Összefogás fővédnöke, a miniszterelnök felesége kiemelte: évek óta azon dolgoznak, hogy minél többen elmenjenek szűrésre, hiszen az időben észlelt mellrák 90 százalékban gyógyítható.

Azonban annak ellenére, hogy az érintett korosztály - minden 45-65 év közötti nő - ingyen mehet szűrésre, sőt lakcímére értesítőt kap és az utazási költségeket is támogatják, a részvételi arány mégis nagyon alacsony, aminek az oka a félelem. Hiszen a szűrésre érkező tart attól, hogy mi lesz az eredmény. "Ezért a radiográfusoknak, radiológiai asszisztenseknek rendkívül fontos szerepük van, hiszen velük találkoznak először a szűrésre érkező nők" - tette hozzá Dobrev Klára.

April H. Foley, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete felidézte: Nancy Goodman Brinker volt amerikai nagykövet kezdeményezésére jött létre 2002-ben az Egészség Hídja Összefogás Magyarországon. A diplomata kifejezte örömét, hogy a politikai, gazdasági élet és a civil szféra is összefogott a mellrák leküzdésére.

A konferencia szakmai vezetőjének Kásler Miklóst, az Országos Onkológiai Intézet vezetőjét kérték fel, aki rövid előadásában hangsúlyozta: gyakori kérdés, hogy mit tehet az egyén egészsége megőrzése érdekében. Az emlőrák kialakulásában nagy szerepe van a táplálkozásnak. Ezért nagyon fontos a zsír és a vörös húsok fogyasztásának csökkentése, míg a zöldségek, gyümölcsök, főzelékek és fehér húsok fogyasztásának a jelentős növelése. Ezentúl a fizikai aktivitásnak is jelentős szerepe van, mint ahogy a túlsúly-, az alkoholfogyasztás csökkentésének és a dohányzás abbahagyásának is.

A konferencián szó esett még többi között az emlőszűrő vizsgálatok jelentőségéről, a szervezett emlőrákszűrés eredményeiről Zala megyében és a sebészeti teendőkről a korai emlőtumorok gyógyításában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását