2024. május 3. - Tímea, Irma

Egyházzenei fesztivál

Az oxfordi New College kórusa lesz a legjelentősebb vendége a tizedik Magyarok Nagyasszonya Nemzetközi Egyházzenei Fesztiválnak, amelyet október 5-től, vasárnaptól rendeznek 13-ig, hétfőig.
2008. október 5. vasárnap 07:49 - Hírextra
Ortodoxia, komolyzene, népzene - a Nyugat és a Kelet, a szent és a profán találkozásának tere a rendezvény, amely öt évvel ezelőtt még a másfélezer éves vatikáni kórust is vendégül látta.

Tizedik alkalommal rendezik meg október 5. és 13. között a Magyarok Nagyasszonya Nemzetközi Egyházzenei Fesztivált.

A fesztivál története során legnevesebb fellépői közt volt a Westminster katedrális kórusa, a moszkvai patriarchátus ortodox kórusa, az athéni Görög Bizánci Férfikar, a lipcsei Tamás-templom kórusa (itt szolgált Johann Sebastian Bach), a budapesti Nemzeti Énekkar, és nem utolsósorban a Cappella Musicale Pontificia Sistina, a Sixtus-kápolna, avagy a Vatikán kórusa. 2005-ös látogatásuk azért is volt különleges esemény, mert az 1400 éve fönnálló énekkar évszázadok óta nem hagyta el Rómát.

A 2008-as programból elsőként az oxfordi New College kórusának és zenekarának Monteverdi-estjét kell kiemelnünk, amelyre a Zeneakadémián kerül sor október 7-én, kedd este fél nyolckor. Itt az angol kóruskultúra egyik legjobbjának előadásában hallhatja a közönség az olasz mester, Vespro delle Beata Vergine című, monumentális művét.

A Magyarok Nagyasszonyának, Szűz Máriának október 8-i emléknapján az ünnepi vesperást és szentmisét a gödöllői szkólatábor együttesei éneklik a Belvárosi Főplébánia-templomban, szerdán, utánuk az El Sabio Consort mutatja be Bölcs Alfonz Cantigas de Santa Maria című alkotását Palya Bea népdalénekes közreműködésével.

Nem hiányozhat a repertoárból a keleti kereszténység zenéje sem. Az ortodoxiát ősi orosz liturgikus dallamokkal a nemzetközileg is elismert orosz Svetilen énekegyüttes képviseli 11-i, szombati koncertjével, amelyre a budapesti Nagyboldogasszony Ortodox Székesegyházban került sor, a kassai görög katolikusok Szt. Cirill és Metód Kórusa pedig a Rózsák terei Görög Katolikus Templomban énekel majd bizánci rítusú szlovák, ukrán, orosz egyházzenét pénteken, tizedikén.

A Kárpátaljáról származó Pál család a népzene és a vallásos zene találkozási pontjainak érdekes megnyilvánulásaival lép a Fonó budai zeneházának színpadára 12-én, vasárnap. Hétfőn, 13-án pedig a budapesti Tomkins Énekegyüttes mutat be Lassus-kantátákat a belvárosi Szent Anna-templomban.

Említésre érdemes még Szokolay Balázs Liszt-zongoraestje, amely 10-én este fél nyolckor lesz a Zeneakadémián, és Kővári Eszter Sára hangversenye hétfőn, 6-án az Artisjus-teremben, ahol mai magyar szerzők Mária-énekeit hallgathatják meg az érdeklődők. A fesztiválzáró ünnepség Gyöngyöspatán lesz.

A rendezvény keretében mutatkoztak be itthon a világ vezető liturgikus együttesei, fóruma lett az újjáéledő magyar egyházzenei mozgalomnak, a Kelet és Nyugat keresztény egyházzenei találkozásának, s nem utolsósorban a liturgikus zenét oktató hazai és külföldi szakemberek eszmecseréinek - fejti ki köszöntőjében Bubnó Tamás, a fesztivál művészeti vezetője.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását