2024. május 2. - Zsigmond

Rejtő-regények jótékony célra

Kevesen jelentek meg az Országház Antikvárium és az antikkonyv.hu közös, a Rotary Club Budapest javára rendezett szombati árverésén, de többen licitáltak telefonon és még többen adtak vételi megbízást a 379 tételt számláló aukcióra, így a kínálat nagy rés
2008. október 4. szombat 17:50 - Hírextra
Félmillió forintnál többet, 510 ezer forintot az aukció legmagasabbról, 250 ezer forintról indított tételéért, egy ősnyomtatványért adtak. Ez, a Budát ábrázoló metszet Hartmann Schedel Liber Chronicarum című munkájának latin nyelvű, első kiadásában látott napvilágot 1493-ban, Nürnbergben. Ez Buda első, ismert és hiteles ábrázolása.

A Zentai csata rézmetszet a Savoyai Jenő életét bemutató, Hágában, 1729-ben kiadott műben jelent meg. A metszés a neves amszterdami mester, Jan Huchtenburg munkája. A török elleni felszabadító háborúk legjelentősebb ütközetét megörökítő metszetet 100 ezer forintért, kikiáltási árának éppen dupláján vitték el.

A Zichy Mihály erotikus rajzait tartalmazó díszes albumot 240 ezer forintról 310 ezerig licitálták. A rajzokat a művész a cári udvarban készítette, azokat 1911-ben, Lipcsében adták ki és csak szűk körben, előfizetőként lehetett hozzájutni. Mindösszesen 300, géppel számozott példány jelent meg, több kiadása nem volt, a nyomás alapjául szolgáló rézlemezeket ugyanis megsemmisítették.

Megadták a 140 ezer forintos kikiáltási árat II. Rákóczi Ferenc, a szabadságharc történetét hat kötetben tárgyaló unikális művéért. 100 ezer forintért vitték el az egy kötetbe fűzött három költői beszélyt (Arany János Toldi, Tompa Mihály Szuhay Mátyás, Garay János Bosnyák Zsófia) amelyeket 1847-ben a Kisfaludy Társaság kitüntetett.

Az egyik legszebb magyar könyvként nyilvántartott, 1909-es, díszkiadású Petőfi-almanach 100 ezer forintról 140 ezerig bírta. Diószegi Sámuel és Fazekas Mihály Magyar fűvész könyve 125 ezer forintért kelt el, míg Diószegi Orvosi fűvész könyve 90 ezerért.

Több, alacsonyabbra árazott könyvet vittek el 100 ezer forintért, vagy annál magasabb összegért. Az 1814-es kiadású, Magyarország természeti ritkaságai, benne a Balaton, Tokaj, a Kárpátok, Nógrád és a drávai aranymosás részletezésével 50 ezer forintról duplázott. Az igen ritkán felbukkanó, Remény című irodalmi és művészeti évkönyv, 1861-ből, Heckenast Gusztáv nyomdájából, 60 ezer forintról indult és 150 ezernél ütötték le. Az Apafi Mihály erdélyi fejedelemnek ajánlott, egyházi és világi törvényeket tárgyaló nagyon ritka kötet, Tótfalusi Kis Miklós kolozsvári nyomdájából, 1695-ből, elérte a 100 ezer forintos leütést.

Keresettek voltak a periodikák, Kossuth Hírlapja, a Hasznos Mulatságok, a Magyar Szemle, a Nemzeti Újság, a Képes családi Lapok, a gyerekeknek szóló Kis Lapok két-háromszoros áron keltek el.

A Rejtő Jenő öt, első kiadású regényét összefoglaló tételt négyszeres áron, 60 ezer forintért szerezte meg egy gyűjtő.

A jótékonysági árverésen a vételár 15 százaléknyi jutalékának kétharmadát egy kerekesszékesek röntgen vagy más vizsgálatát megkönnyítő szerkezet vásárlására fordítják, amelyet egy XI. kerületi rendelő kap meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását