2024. május 3. - Tímea, Irma

101 éves magyar kabaré

Tingli-tangli - 101 éves a magyar kabaré címmel mutatnak be zenés játékot csütörtökön a Nemzeti Színház Háziszínpadán, a darabot Benedek Miklós állította össze és rendezte - közölte Horvátth Orsolya, a teátrum pr vezetője kedden az MTI-vel.
2008. január 22. kedd 14:41 - Hírextra

Az előadás a Gyulai Várszínház Ködfátyolkép című produkciója alapján jött létre.
A tájékoztatás szerint Benedek Miklós a zenés játékot Ady Endre, Békeffy László, Deréki Antal, Gábor Andor, Hegedűs Gyula, Karinthy Frigyes, Kőváry Gyula, Molnár Ferenc, Steinhardt Géza, Szép Ernő, Szilágyi György műveiből állította össze.

Az előadás nem előzmények nélküli. A Gyulai Várszínház Ködfátyolkép című előadásával ünnepelte a 100 éves magyar kabarét Szacsvay László, Murányi Tünde, Nagy Cili és Vida Péter szerepelésével, Benedek Miklós rendezésében tavaly nyáron. A Tingli-tangli előadás ennek alapján született meg, változatlan szereposztással - tudatta Horvátth Orsolya.

Az összegzés idézi Benedek Miklóst, aki szerint azt szeretnék bizonyítani, hogy a kabaré nem szellemtelen, unalmas, van létjogosultsága, értelme. A kabaré színház, rendezésében található benne kuplé, vers és novella. Ez jellemezte régen a műfajt, s ennek a hangulatát szeretnék megjeleníteni. S bár nem szándékoztak direkt aktualizálni, azért ezalatt a 100 év alatt túl sok változás nem történt a politika és erkölcs dolgában.

"A Nemzeti Színház bemutatója idején a magyar kabaré ugyan már a 101. életévébe lépett, mégis van okunk némi évfordulós emlékezésre: ugyanezen a címen, ugyanezen műfajban, bár más tartalommal, 1908. január 25-én tartottak bemutatót egy pesti mulatóban, az Uporban" - tette hozzá a teátrum.

Na, de mi is az a tingli-tangli? Erre Molnár Gál Péter A pesti mulatók - A tinglitangli talánya alapján a következő választ adták: a mai helyesírás szerint egybeírandó tinglitangli német eredetű neheztelő ikerszó, megbélyegző jelzőt tartalmaz, lenézést foglal magában, föltételez bizonyos olcsóságot. A szónak azonban vidám hangulata van.

"A XIX. század végén a tinglitangli mindazon alantas lokál, ahol pikáns dalokat és jeleneteket adnak elő, s az előadás kétértelműségekkel él. Később az orfeum, a zenés kávéház, a tinglitangli az a hely, ahol a polgárság színháza megszületik; a polgári színjátszás, drámatechnika zajos bölcsője. Itt nevelődik fel az, amit ezután játszanak a színházak, s itt nevelődik fel az a közönség, amelyik nézi azt" - olvasható az összegzésben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását