2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Megszámolták az ingázókat a határon

Az Ausztriában dolgozó magyarok jogsegélyszolgálata szervezésében szakszervezetisek számlálták az ingázókat Győr-Moson-Sopron és Vas megyében a Burgenlanddal határos utaknál. A részösszesítés szerint több mint 9 ezer ingázó ment át Ausztriába csütörtök re
2008. október 3. péntek 10:14 - Hírextra
Tóth Eszter, a Régióközi Szakszervezeti Tanács (IGR) "Jövő a határtérségben" projektjének vezetője a lapnak elmondta: becslések szerint 10-12 ezren járnak át Burgenlandba dolgozni, és közülük sokan nincsenek tisztában a jogaikkal. Számukra az IGR tanácsadást biztosít munkajogi, szociális és adójogi kérdésekben. Azért határoztak az ingázók számbavétele mellett, hogy pontosabb adataik legyenek róluk.

Potyondi Antal, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) Győr megyei képviseletének vezetője úgy nyilatkozott: akciójuk pillanatfelvétel, hiszen nem állítottak meg senkit, így nem lehetnek teljesen biztosak abban, hogy az átkelők dolgozni indultak a szomszédos országba.

Az ingázás a határ menti megyék lakói számára vonzó, hiszen Ausztriában 1000 euró, mintegy 250 ezer forint a legalacsonyabb minimálbér, több ágazatban pedig ennél is több. Így a magyarok sokszor azt sem bánják, ha akár 40 százalékkal kevesebb bért kapnak, mint a helyi munkavállalók. Az biztos, hogy az ingázók egyre többen vannak, és számuk ugrásszerűen nő - olvasható a Kisalföldben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását