2024. április 20. - Tivadar

Különös vígjáték az Új Színházban

Szombaton mutatja be a budapesti Új Színház Hunyady Sándor Júliusi éjszaka című színművét. Bár a Gyulai Várszínházzal együttműködésben színre vitt darab műfaji besorolása vígjáték, a Júliusi éjszaka nem elsősorban a nevetésről szól - mondta az MTI-nek az
2008. október 3. péntek 10:18 - Hírextra
Mint a darab rendezője beszámolt róla, az Új Színháztól arra kapott felkérést, hogy rendezzen egy általa választott magyar vígjátékot. "Régebben olvastam a Júliusi éjszakát, és itt szinte minden szerepére adott volt a megfelelő színész" - jegyezte meg Bezerédi Zoltán.

Hozzátette azonban: amennyire Csehov sem igazi vígjátékokat írt, műfaji besorolása ellenére a Júliusi éjszaka sem nevezhető annak. "Természetesen vannak benne olyan szituációk, amelyeken lehet nevetni: bizonyos emberi hülyeségek, gyengeségek el tudnak jutni az abszurditásig, és akkor nevetségesek tudnak lenni" - fogalmazott.

Bezerédi Zoltán elmondása szerint a Júliusi éjszaka "annyira nem vígjáték, hogy azt a réteget kielégítse, aki csak nevetni szeretne a színházban, annál meg rafináltabb mű, hogy könnyen adja magát, hogy egy nagy dráma legyen".

Az 1920-as években játszódó színmű helyszíne egy erdélyi kastély. A háziak az ifjú pár esküvőjét sürgetik, de a menyasszony valamiért húzódozik ettől. Evelin, a tüzes vérű özvegy körül szinte dongnak a fiatal férfivendégek, a levegőben vibrál a nyílt szexualitás, ami a vőlegényt sem hagyja hidegen.

"A három felvonás egy-egy napszak: este indul el a bajszéria, éjszaka történnek meg a nagy problémák, és reggel jön egy olyan megoldás, ami sehogy nem lehet igaz" - beszélt a darab szerkezetéről a rendező.

Bezerédi Zoltán szavai szerint a színműben "önpusztító életformát élő emberek gyűlnek össze, és egyre mélyebbre ásnak bele az önpusztításba". Mint a rendező hozzátette, a mai magyar társadalom erőteljesen vágyódik a polgári létforma felé, a Júliusi éjszaka azonban éppen az akkori polgári társadalom "leszálló ágát" mutatja be.

"Angliában szokás, hogy előbb elmegy turnéra a darab, utána kerül a fő játszóhelyre" - utalt a rendező a színmű nyári gyulai bemutatójára. Megjegyezte, a Várszínházban ugyanezzel a szereposztással, de térben kicsit más megoldásokkal játszották Hunyady Sándor alkotását.

A Júliusi éjszaka szerepeit Takács Katalin, Nagy Zoltán, Bánsági Ildikó, Botos Éva, Vass György, Huszár Zsolt, Derzsi János, Pokorny Lia, Széll Attila, Kovács Krisztián és Rovó Rézi alakítják. A díszletet Bátonyi György, a jelmezeket Cselényi Nóra tervezte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását