2024. április 26. - Ervin

Bibliai műkincskiállítás

Magyarországon még soha nem látott műkincsritkaságokkal is találkozhat a közönség azon a bibliai témájú alkotásokat bemutató kiállításon, amely hétfőn nyílik a szegedi Móra Ferenc Múzeumban - közölte Zombori István főigazgató pénteken a Tisza-parti városb
2008. augusztus 29. péntek 17:35 - Hírextra
A kiállítás a XIV-XVIII. században élt mesterek vallási témájú műveinek segítségével mutatja be, miként látták a régi korok emberei az Ó- és Újszövetség egyes eseményeit - mondta a szakember a múzeum és Szeged-Csanádi Püspökség közös szervezésében létrejött kiállítás anyagát bemutató sajtótájékoztatón.

A tárlat igazi kuriózuma a kassai műkincsegyüttes; a Kelet-Szlovákiai Múzeum negyvennégy gótikus- és barokk műtárgyat adott kölcsön a Móra-múzeum kiállítására - ódon szárnyasoltárok, patinás faszobrok, miseruhák. Ezek a hajdani - főként a német polgárság által emelt - Felső-Magyarországi templomok, kolostorok legszebb, legféltettebb darabjai, amelyek most először láthatók Magyarországon kiállításon - tudatta a muzeológus.

A kiállításon megtekinthető lesz még a Pannonhalmi Főapátság tizennyolc középkori- és barokk műtárgya, míves ötvösmunkák, szobrok, festmények, valamint számos, a Szeged-Csanádi Püspökséggel testvéri kapcsolatban álló lengyelországi, Sandomierzi Püspökség gyűjteményéből származó remekmű - közölte a főigazgató.

Zombori István elmondta, a kiállítási anyag része a Szeged-Csanádi Püspökség néhány különleges műkincse és több XV-XVI. századi itáliai táblakép is a Csongrád Megyei Múzeumok gyűjteményéből.
Bár kiállításnak nem célja bemutatni bibliákat, a közönség mégis találkozhat két gyönyörű kötettel, amelyeket Szabó Pál szegedi születésű, Svájcban élő gyűjtő kölcsönzött a múzeumnak. Az egyik egy 1481-ben nyomtatott szentírás, amelyben a fából faragott betűkkel nyomott iniciálékat kézzel színezték ki, a másik pedig egy 1617-ből származó Kálvin-féle biblia - mondta a muzeológus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását