2024. május 19. - Ivó, Milán

Hamar halunk

A tavalyi év nagysikerű rendezvénysorozata után idén ismét járta az országot az EgészségVonat, amelynek a végállomása pénteken a budapesti Déli pályaudvar volt. Ezen a délelőttön önkormányzati és egészségügyi vezetők, valamint hírességek közreműködésével
2008. október 3. péntek 16:02 - Hírextra
Először Horváth Csaba főpolgármester-helyettes üdvözölte az akció ötletét, kiemelve az egészség fontosságát. Az ízlésesen átalakított vasúti kocsikban a látogatókat felkészült orvosok, nővérek, orvostanhallgatók segítették ingyenes állapotfelméréssel, szűrővizsgálatokkal és személyre szabott tanácsokkal.

A cél, hogy a mainál több évet érjen meg egészségben egy ember és legyen magasabb az átlagéletkor. Ma egy magyar lakos átlagosan 5-10 évvel él kevesebbet, mint egy fejlett nyugat-európai ország állampolgára. Egy magyar embernél valamilyen szív- és érrendszeri betegség vagy rák kialakulásának a veszélye két-háromszorosa mint nyugat-európai társánál - áll az akciót finanszírozó sanofi-avensis/Chinoin háttéranyagában.

Kökény Mihály, az országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke az összefogás és a felelősség kérdését hangsúlyozta. Az összefogásét, amelynek köszönhetően az EgészségVonat több ezer ember egészségügyi állapotfelmérését elvégezhette és a felelősségét, mert maga az ember is sokat tehet az egészségéért.

Ugyanezen gondolathoz kapcsolódott rövid beszédében Simics Rita, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főosztályvezetője. Hozzátéve: azért volt fontos az EgészségVonat újraindítása, mert így azokhoz is eljutottak az állapotfelmérő egészségügyi alkalmazottak és műszerek, akik maguktól nem mennének el rendelőkbe.

A Déli pályaudvaron rendezett esemény kétségkívül legnépszerűbb résztvevői Nacsa Olivér, Ganxsta Zolee és Harsányi Levente voltak, akik a maguk sajátos stílusában vettek részt az akcióban.

Az EgészségVonaton 2008-ban használták először a SZÉP (szív- és érrendszeri prevenciós) informatikai programot ilyen széles körben. A program nagy előnye, hogy az egyén saját szemével győződhet meg arról, milyen jelentős mértékben csökkentheti a koszorúér-betegség kockázatát, amennyiben néhány kilót lead vagy a normális határon tudja tartani vérnyomását és koleszterinszintjét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását