2024. május 16. - Mózes, Botond

Grúz-Orosz előrelépés

Van előrelépés az Európai Unió közvetítésével létrejött hatpontos grúz-orosz megállapodás teljesítésében - mondta Szent-Iványi István pénteken Budapesten. A szabad demokrata politikus az Európai Parlament liberális frakciójának delegációjával keddtől csüt
2008. október 3. péntek 16:05 - Hírextra
Az ütközőzónák határán kívül nem láttak orosz katonákat, akiknek október 10-ig ezt a területet is el kell hagyniuk és vissza kell vonulniuk a konfliktust megelőző állásaikba - mondta el sajtótájékoztatóján az európai parlamenti képviselő. Hozzátette, Grúziába megérkeztek az EU megfigyelői, akik majd az orosz ellenőrök szerepét veszik át.

A politikus ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy nem egységesek az álláspontok: az unió véleménye szerint a nemzetközi megfigyelők mandátuma Abháziára és Dél-Oszétiára is kiterjed, míg az oroszok szerint csak Grúzia többi részére.

Szent-Iványi István elmondta, látogatásukkal kifejezték szolidaritásukat Grúziával. Útjukon meg akarták nézni azt is, hogy milyen károk érték az országot az augusztusi konfliktusban. Mint rámutatott, a katonai létesítményeket súlyos csapások érték, de az infrastruktúrában és a lakóházakban keletkezett károk, habár nem jelentéktelenek, nem olyan mértékűek, mint amilyenre számítottak. Véleménye szerint az ország presztízsét és tőkevonzó képességét érte akkora csapás, amelyet ennyi idő alatt fel sem tudtak mérni. Hozzátette, hogy az ütközőzónába nem tudtak bejutni, de ellátogattak több, a háború által leginkább sújtott településre és egy menekülttáborba is.

A delegáció a grúz politikai élet több vezetőjével, mások mellett a parlament elnökével, a külügyminiszterrel, a védelmi miniszterhelyettessel, a menekültügyi miniszterrel és ellenzékiekkel is találkozott. Szent-Iványi István elmondta, hogy utóbbiak bírálattal illették az ország demokratizálódását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását