2024. április 19. - Emma

Essen, Isztambul, Pécs a Parlamentben

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a Német Bundestag és a Török Nagy Nemzetgyűlés elnökeivel, Norbert Lammerttel és Köksal Toptannal közösen nyitotta meg pénteken Európa három, 2010-es kulturális fővárosa, Essen, Isztambul és Pécs közös kiállítását a P
2008. október 3. péntek 20:07 - Hírextra
Az köt össze minket kollégáimmal, hogy mind a hárman személyesen kötődünk az Európa Kulturális Fővárosa-projekt (EKF) egyik városához - fogalmazott a tárlat megnyitóján Szili Katalin, aki pécsi országgyűlési képviselő is.

Mint a magyar házelnök elmondta, két vendégét a baranyai megyeszékhelyre is meghívta, ahol szombaton megállapodást kötnek az EKF-projekt során kiépített szoros kapcsolatok 2010 utáni fenntartásáról.

"Remélem, ezzel a találkozóval kifejezzük azt, hogy számunkra fontos a 2010-es év európai kulturális projektje és mi magunk hitet tehetünk arról, ami Európa egyik legfontosabb jellemzője: a kulturális sokszínűségről" - beszélt a meghívás céljáról Szili Katalin.

Norbert Lammert hangsúlyozta: bár Pécs, Essen és Isztambul sok mindenben különbözik egymástól, legalább annyi szál össze is köti őket."A Ruhr-vidéken több török él, mint amennyi a magyar Pécs környékén, ugyanakkor sehol Magyarországon nem található annyi német, mint Baranyában" - hívta fel a figyelmet a régiók kulturális sokszínűségére a Bundestag elnöke.
A német házelnök hozzátette: szeretné, hogy az EKF-projektben való közös részvétel ne csupán egyszeri impulzus legyen, hanem hosszú távú elkötelezettség.

A tartós együttműködés fontosságát hangsúlyozta a Török Nagy Nemzetgyűlés elnöke is. "A jövő nemzedékét meg kell szabadítani a háborúk és a terror nyomasztó képétől, erre pedig a legalkalmasabb eszköz a kultúra" - vélte Köksal Toptan, majd megjegyezte: ezért kell lelkesen támogatni az EKF-projektet.

Sokáig csak egy település viselte egyszerre az Európa Kulturális Fővárosa címet, 2010-ben azonban egyszerre három, és ez a szoros együttműködés az egész világ számára utat mutathat - folytatta a török házelnök.

Köksal Toptan örömét fejezte ki amiatt, hogy Norbert Lammert országa nemzeti ünnepén, a német nemzeti egység napján is a budapesti találkozón való részvételt választotta.A parlament Északi tárgyalójában megnyílt kiállításon a 2010-es EKF-projektben részt vevő három város tablókon és vitrinekben ismerteti a jövőről vallott elképzeléseit és a kulturális sokszínűséghez való viszonyát. A pécsi projektiroda anyaga a tervezett új épületek bemutatásán túl hangsúlyozza: a baranyai megyeszékhely szinte pontosan félúton helyezkedik el Essen és Isztambul között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását