2024. május 7. - Gizella

50 milliárd juthat közmunkára?

A jelenlegi 15 milliárd forint helyett a tervek szerint 50 milliárdot osztanának szét az önkormányzatok között a közcélú foglalkoztatás megváltozó rendszerében - közölte pénteken Zalakaroson a munkaügyi miniszter, az önkormányzati vezetőknek tartott konfe
2008. október 3. péntek 18:27 - Hírextra
Szűcs Erika az Út a munkához program elemeit ismertetve beszámolt arról, hogy a jelenlegi 200-210 ezres segélyezetti kör nagyjából a felére csökkenne a munkára való ösztönzéssel. Az önkormányzatok eddigi közmunkaprogramjainak tapasztalatait felhasználva alakulna át a segélyezési és közfoglalkoztatási rendszer, amelynek forrása az eddiginek több mint háromszorosa lehet.

Kifejtette, hogy a rendszeres szociális segélyezés kasszájának egyharmadát kívánják ide átcsoportosítani, a közcélú foglalkoztatottak járulékát a munkaerőpiaci alapból szintén hozzátennék, s mindezt az önkormányzati közhasznú programok önrészével egészítenék ki. Fontos célnak nevezte, hogy "a közcélú munkát szeretnénk az értékteremtés felé terelni".

Megváltozna az önkormányzatok érdekeltsége is, így például a munkát vállalni valóban nem tudó segélyezettek esetén a települések önrésze 10 százalék lenne, amit a központi költségvetésből lehívható 90 százalék egészítene ki, de 20 százalék volna az önrész, ha az önkormányzat ment fel valakit a munka alól. A közfoglalkoztatás esetén megszűnik a most még meglévő korlát, a foglalkoztatott bére és járulékai együtt képezik majd a támogatás alapját, amelyhez 5 százalék önerő mellett 95 százalékot biztosítana az állam.

Ha a foglalkoztatást nem lehet biztosítani, közfoglalkoztatást pótló támogatást vezetnének be, amely várhatóan a nyugdíjminimumnak megfelelő összeg lesz. Ezzel is szeretnék távolítani a munkaképes népesség esetén a segélyt a tényleges munkavégzésért járó összegtől - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását