2024. április 28. - Valéria

Újra napirenden a kisebb parlament kérdése

A pártok általánosságban évek óta egyetértenek abban, hogy kisebb parlamentre lenne szükség, de ennek gyakorlati megvalósításában még egyszer sem tudtak megegyezni. Jövő kedden újraindulhat a vita erről az Országgyűlésben, miután az MSZP hosszú idő eltelt
2008. október 2. csütörtök 16:18 - Hírextra
A Fidesz 2006 június 16-án nyújtotta be az Országgyűléshez indítványát, amelyet azóta - a párt folyamatos kezdeményezése ellenére - 59 alkalommal nem vettek napirendre, egyszer pedig sürgős tárgyalását utasították el.

Az illetékes bizottságok még 2006 júniusában megtárgyalták a javaslatot. Az alkotmányügyi és a költségvetési leszavazta, az emberi jogi viszont általános vitára alkalmasnak tartotta az alkotmánymódosítást.

A Fidesz javaslata szerint - amelyet a demokrácia-törvénycsomag részeként nyújtottak be - az alkotmányban rögzítenék, hogy a képviselők létszáma legfeljebb 200 fő lehet; az eredeti javaslat azt is tartalmazta, hogy alkossanak új választójogi törvényt 2007. április 30-ig.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese az MTI-nek azt mondta, nem tudja, miért döntöttek úgy éppen most a szocialisták, hogy támogatják a javaslat napirendre vételét. Hozzátette: a Fidesz továbbra is úgy véli, hogy a parlament létszámát az alkotmányban kell rögzíteni, ami a választási törvény módosítását is kikényszeríti.

Göndör István (MSZP) frakcióvezető-helyettes azt mondta, beszélni kell a Ház falai között a kisebb parlamentről, és ki kell derülnie, hogy a Fidesz hangzatos elképzelése mögött mi van valójában.
Emlékeztetett arra, annak idején a Fidesz lépett ki az ötpárti egyeztetésből.

Mint mondta, az MSZP-nek évek óta kialakult álláspontja van a kisebb parlamentről, az egyéni körzetekről és a listás választásról. Hangsúlyozta: mandátumarányos részvételt alakítanának a ki.
Horn Gábor (SZDSZ) ügyvivő az MTI-nek úgy nyilatkozott: nem látja akadályát, hogy megszavazzák a fideszes javaslat napirendre vételét, de át kell tanulmányozniuk, hogy mi van benne.

Hangsúlyozta: a kisebb parlamenttel kapcsolatban nyitottak az egyeztetésre, a lényeg, hogy a jelenleginél ne legyen aránytalanabb a rendszer. Felidézte, hogy az SZDSZ 158 egyéni képviselői körzetet és 100 fős kompenzációs listát szeretne.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását