2024. május 13. - Szervác, Imola

Nem tartható fent a jelenlegi önkormányzati rendszer

A jelenlegi önkormányzati rendszer sem szerkezetében, sem finanszírozásában nem tartható fent, mivel a működésképtelenség felé visz - közölte csütörtökön Zalakaroson mintegy száz települési vezető előtt az önkormányzati miniszter.
2008. október 2. csütörtök 18:40 - Hírextra
Gyenesei István a Garantiqua Polgármesteri Napok rendezvényén azt mondta: "kevesebb önálló hivatal, több körjegyzőség", utalva arra, hogy a kiadások és a szervezeti lehetőségek javításáért szükség lenne a változásokra.

A 2009-es költségvetésben várhatóan 3500 milliárd forint szerepel az önkormányzatok oldalán, ebből az állami költségvetés 1422 milliárd forint támogatást biztosít a településeknek. A növekedés minden más ágazatnál nagyobb, 8,7 százalékos, de a források nagyobb részének, mintegy 60 százalékának biztosítása a településektől függ - mutatott rá.

A miniszter arra figyelmeztetett, hogy az önkormányzatok folyamatosan növekvő kötvénykibocsátása jelentős veszélyeket rejt magában. Ha működésre fordítják a pénzt, a nem túl távoli jövőben törlesztési problémák lehetnek, ami az eladósodás miatt elkerülhetetlenné teszi az állami beavatkozást.

Úgy fogalmazott: "A megyék a kötvénykibocsátással a saját sírjukat ássák".
Az önkormányzati területet érintő jövő évi változásokról elmondta: a kormány és az önkormányzatok egyeztető fórumán konszenzus mutatkozik abban, hogy csökkenjen a képviselő-testületek létszáma. Megszűnne a bizonyos körben most kötelező könyvvizsgáló alkalmazása, a feladatot az Állami Számvevőszék venné át.

Kiterjesztenék a vagyonkezelői jogot a jogi személyiséggel rendelkező társulásokra is, és hatékonyabban lehetne fellépni a kötelező önkormányzati közszolgáltatási feladatok elmulasztása esetén. Enyhítenék a körjegyzőségek alapításának feltételeit, így a nem közvetlenül szomszédos települések is létrehozhatnának közös hivatalt.

Valamelyest erősítenék a polgármesterek és alpolgármesterek jogállását a testületekkel szemben, ugyanakkor azokon a településeken, ahol 500 vagy 1000 alatti a lakosok száma, csak társadalmi megbízatású polgármesterek lennének - sorolta Gyenesei István. Hozzáfűzte: erről még nincs végleges döntés.

Elmondta azt is, hogy az önhibáján kívül hátrányos helyzetű települések pályázati lehetőségeit ismét szélesítenék, ehhez bővülne az állami forrás is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását