2024. április 20. - Tivadar

Egy elhallgattatott szervezet

Hat éve már, hogy létrejött a Magyar Szociális Fórum. Céljaik világosak: új magyar társadalompolitika megalapozása a dolgozó és a nélkülöző többség javára, a rendszerváltás súlyos torzulásainak kiküszöbölése. E miatt a mindenkori hatalommal örökös összetű
2008. október 2. csütörtök 12:42 - Pénzes Dávid
Mi volt a legfontosabb üzenete a Szociális Fórum hétfői tanácskozásának?

Az hogy az ország jelenlegi válságából csak széles, demokratikus nemzeti összefogással lehet kilábalni. Ennek érdekében mozgósítani kell a társadalom színe-javát egy merőben új társadalompolitika mögé. Ennek az új társadalompolitikának a lényege a gazdasági növekedés meggyorsítása, az elosztási viszonyok módosítása a munkájukból élők, a létminimum körüli nyugdíjból tengődők, a nélkülözők, a kis- és középvállalkozói rétegek javára. Az elosztási viszonyok módosítása érdekében korlátozni kell a transznacionális korporációk nyereségének kivitelét az országból.

Új egyensúlyt kell teremteni profit- és társadalmi érdek között, az utóbbi javára. A nemzetközi pénzügyi válság közepette erősíteni kell a hazai ipart, mezőgazdaságot, kereskedelmet, hogy a krízis pusztító hatása minél kevésbé érintsen minket. Szociális mozgalmunknak az eddiginél szervezettebben, tudatosabban és hatékonyabban kell képviselnie a dolgozó társadalom érdekeit. Ehhez széles társadalmi támogatásra van szükségünk, és – úgy érzem – ezt előbb-utóbb meg is fogjuk szerezni, hiszen az emberek tudják, hogy nem hatalmi allűrök vezérelnek minket, hanem kizárólag a társadalmi érdek szolgálata, a megélhetés, az egészséges élet, a szellemi és a fizikai gyarapodáshoz való jog érvényre juttatása.



Hogyan érhető el ez a parlamenten kívülről?

Nem könnyen, de azért vannak sikerélményeink is. Gondolok például a társadalombiztosítás privatizációjáról szóló törvény hatályon kívül helyezésére. Ez annak a társadalmi ellenállásnak az eredménye, amelyet a Magyar Szociális Fórum - Szociális Kerekasztal szervezett meg széles demokratikus összefogás keretében. Bizonyára emlékszik rá, hogy a társadalmi ellenállás meghirdetése közepette két tanácskozásunkat is betiltották. Az egyiket az Állami Egészségügyi Központban, a másikat pedig a Kossuth Klubban. Mindkét tiltás mögött a kormány állt. Jelenleg az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak harcát támogatjuk a privatizálással szemben. Egészségügyi téren tehát vannak szép eredményeink, ezeknek az elérésében segédkeztünk ugyan, de a siker a magyar társadalom sikere.

Önök társadalmi haladást és a nemzeti felemelkedést szolgáló politikát kívánnak megalapozni. Mik ennek a sarokpontjai?

Helyre kell állítani nemzeti szuverenitásunkat, mert Magyarország mérhetetlenül alárendelődött a globális érdekeknek mind gazdasági, mind katonai téren. Mindenekelőtt lazítani kell azon az alárendeltségen, amelyre a nemzetközi pénztőke kényszeríti hazánkat. Új egyensúlyt kívánunk teremteni tőke és munka között az utóbbi javára, természetesen figyelembe véve, milyen társadalmi rendszerben élünk.

Nem vagyunk forrófejűek, tudjuk, hogy nincs forradalmi helyzet, az ország fejlődése azonban megkívánja a társadalom számára előnyös új egyensúly megteremtését. Adóreformot akarunk a munkából származó jövedelmek adójának csökkentésével, és a tőkejövedelmek adójának progresszív növelésével. Korlátozni kívánjuk a Magyarországon működő multinacionális vállaltok kiváltságait, profitjuk kivitelét az országból, javasoljuk újratárgyalni a velük kötött szerződéseket.

Hogyan lehet ezt kikényszeríteni?

Csakis társadalmi összefogással, az emberek felsorakoztatásával az érdekükben álló új társadalompolitika mögé. Elvetjük a neoliberális politikai kurzust, függetlenül attól, hogy ki képviseli, az MSZP és az SZDSZ, vagy az ellenzék. Ne felejtsük, tavaly december 17-én kormánykoalíció és ellenzék együtt szavazta meg az Európai Unió neoliberális ihletésű alkotmányos szerződését, mely a tőkés versenynek biztosít elsőbbséget a szociális egyensúllyal és a társadalmi igazságossággal szemben. Nem ringatjuk magunkat illúziókban a jelenlegi pártokkal kapcsolatban. Mi a társadalmi érdekre koncentráló politikát akarunk helyzetbe hozni – ha úgy tetszik - hatalomra juttatni. Ez pedig csak nagyon komoly társadalmi összefogással érhető el.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását