2024. április 27. - Zita

Vita az MSZP programjáról

Az MSZP most elkészült stratégiai programjáról párton belül és párton kívül is vita indul, végleges formáját a jövő évi tisztújító kongresszuson nyeri el - mondta Hiller István, az MSZP alelnöke szerdán az MTI-nek adott nyilatkozatában.
2008. október 1. szerda 15:38 - Hírextra
A program "egy nulladik verzió", amelyről egy féléves vita következik a párton belül, illetve az érdeklődő közvélemény számára is - közölte a dokumentumot készítő szociáldemokrata alapértékek bizottsága vezetője, oktatási és kulturális miniszter.

A programot szerdai számában ismertette a Népszabadság című napilap.
Hiller István szerint a Haza és Haladás A XXI. századi magyar szociáldemokrácia című program alapvetően a magyar szociáldemokrácia hosszú távú célkitűzéseivel foglalkozik.

Az alelnök hangsúlyozta: a dokumentum nem választási program, nem a napi politikai aktualitásokra reagál.

"Ez egy hosszú távú program, olyan, amely a Magyar Szocialista Párt, a magyar szociáldemokrácia jellemzője akkor is, ha kormányon, akkor is, ha ellenzékben van" - fogalmazott.

Hiller István azt mondta, a dokumentum a köztársaság értékeinek, a rendszerváltozás biztosította demokratikus jogoknak a védelme és a megtartása mellett tesz hitet.

A politikus kitért arra, hogy a harmadik Magyar Köztársaság alapértékeinek gyökerét az 1956-os forradalomban és szabadságharcban látják.

E nélkül nem jöhetett volna létre 1989-ben a harmadik Magyar Köztársaság, ami egy új magyar baloldal születésével is járt - fűzte hozzá.

Az alelnök úgy vélte, a program kiemelt jelentőséget tulajdonít a fenntartható fejlődés kialakításának, ezen belül meghatározónak tartja az emberi tudást, az oktatást, a kultúrát és az innovációt.

Hiller István közölte: a dokumentumot megvitatja az országos elnökség, majd október közepén a választmány, megtárgyalják a párt platformjai és tagozatai, és véleményüket az alapérték bizottsághoz juttatják el. Hozzáfűzte: a szocialista párt minden szervezete a tisztújítással egyidejűleg tárgyalja a programot.

A szocialista politikus szerint a dokumentum a viták alapján változni fog, a szöveg végső formáját a kongresszus előtt egy hónappal nyeri el, döntést pedig a jövő év eleji tisztújító kongresszus, a párt legfelső döntéshozó szerve mond majd róla.

Arra a kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc pártelnök, miniszterelnök mit szólt a dokumentumhoz, Hiller István elmondta: a pártelnök ismeri a szöveget, többször konzultáltak róla vele, és a szöveget vitára teljesen alkalmasnak tartja.

Gyurcsány Ferenc a párt elnökeként többször részt vett az alapérték bizottság ülésén, de nem írt a dokumentumba - jegyezte meg.

Az alelnök azt mondta, hogy a programot a 2007 februári tisztújító kongresszus által létrehozott szociáldemokrata alapérték bizottság készítette. A testület előadásokat hallgatott meg, megbeszéléseket folytatott, ezután készült el az alapszöveg, az úgynevezett nulladik verzió - tette hozzá.

A szociáldemokrata alapértékek bizottsága az alapszabály szerint a párt központi, elméleti műhelye, feladata a főbb pártpolitikai, társadalompolitikai folyamatok elemzése. A testület tagjai az országos platformok elnökei és az országos elnökség által felkért személyek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását