2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Megkezdődött a szarvasgomba gyűjtésének évadja

Hivatalosan megkezdődött szerdán a fehér szarvasgomba gyűjtésének évadja az olaszországi Acqualagnában. Ez a Pesaro és Urbino tartományban lévő, mintegy négyezer lakosú település az olasz szarvasgombagyűjtők Mekkája, környékének erdei a legjobb fajták leg
2008. október 1. szerda 20:51 - Hírextra
Ez a hőn áhított ínyencség ideiglenes hatósági engedéllyel ellátott emberek százait csábítja ilyenkor Acqualagnába. Mintegy kétezer, különféle fajtájú kutyát vetnek be idén a keresésbe. (Idomított kutyákkal vagy disznókkal kutatják fel e pompás csemege termőhelyeit az erdőben.)
A leghíresebb - jellegzetesen sárgásfehér színű és erősen fűszeres illatú, vastag, különösen jól emészthető - szarvasgomba kilónkénti ára jelenleg 2000 és 2500 euró között ingadozik, ha a kevésbé drága, apróbb, 20 grammnál kisebb súlyú példányokról van szó. A nagyobb példányokat egyenként szokták eladni, a legnagyobbakat pedig árveréseken értékesítik. Az előkelő éttermek csillagászati árakat is hajlandók fizetni ezekért. Ritkán előforduló nagy példányainak átmérője elérheti a 12 centimétert, súlya az 500 grammot, de találtak már másfél kilósat is.

A fehér szarvasgomba (Tuber magnatum) ritka kincs, gyűjtése ezért engedélyhez kötött. Gyűjtésének fő időszaka október és november hónap. Ez a gumószerű, ízletes és tápláló gomba főként a mediterrán területeken fordul elő. A gyertyán, a tölgy, a bükk, a jegenye és a mogyoróbokor gyökereivel él szimbiózisban.

A tavalyi megfizethetetlen árak után a mostani idény jobbnak látszik Acqualagnában. Idén feltehetőleg többen engedhetik majd maguknak a szarvasgombás tagliatelle fogyasztását. A gyűjtés első napjaiban nem számítanak nagy zsákmányra, hiszen forró és száraz volt a nyár, de a kereskedők bíznak abban, hogy az utóbbi napok esős időjárása nyomán a következő hetekben ígéretesebb lesz a gyűjtők munkája.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását