2024. május 5. - Györgyi

Legyen fogyatékosságügyi ombudsman

Fogyatékosügyi ombudsman megválasztására kérte a kormányt tizenhárom, fogyatékkal élőkkel foglalkozó társadalmi szervezet. Erről az egyik kezdeményező, a Központ a Mentális Sérültek Jogaiért Alapítvány tájékoztatta szerdán az MTI-t.
2008. október 1. szerda 14:33 - Hírextra
A szervezetek nyílt levélben fordultak Gyurcsány Ferenc kormányfőhöz és több miniszterhez, kérve: fogyatékosügyi ombudsman megválasztásával tegyenek eleget azoknak a kötelezettségeknek, amelyek a fogyatékossággal élők jogairól szóló ENSZ-egyezményből fakadnak.

Azt javasolják, hogy a kormány az egyezmény magyarországi megvalósulásának ellenőrzését egy új ombudsman tisztségén keresztül biztosítsa - áll a közleményben.

A fogyatékossággal élők jogairól szóló egyezményt, amely az idén májusban lépett hatályba, Magyarország az európai országok közül elsőként ratifikálta (tavaly júniusban). A ratifikáló államok kötelezettsége, hogy gondoskodjanak egy olyan független testületről, amelynek feladata az egyezményben foglaltak végrehajtásának ellenőrzése.

A civil szervezetek arra kérték a kormányt, hogy az új biztos megválasztásáig is gondoskodjon az egyezményben foglalt kötelességek teljesítéséről: megfelelő jogszabály-módosítással tegye lehetővé, hogy az általános biztos lássa el az ellenőrzés feladatát. Felhívták továbbá a kormány figyelmét arra, hogy a kibővült ombudsmani feladatok kiegészítő pénzügyi forrásokat igényelnek.
A levél aláírói kezdeményezték: a kormány tegye lehetővé, hogy a társadalmi szervezetek, különösen a fogyatékosok szervezetei részt vehessenek az egyezmény végrehajtásával kapcsolatos döntéshozatalban.

Arra biztatták a kormányt, hogy vonatkozó terveit még november 3-a előtt hozza nyilvánosságra. E napon tartják ugyanis New Yorkban a részes államok konferenciáját (az egyezményt ratifikáló országok találkozóját), amelyen mindenkinek számot kell adnia arról, mit tett az egyezmény végrehajtásáért.

A nyílt levelet eljuttatták a miniszterelnökhöz, a kancelláriaminiszterhez, a külügyminiszterhez, valamint szociális, az igazságügyi és az oktatási tárca vezetőjéhez is - mondta Fiala János, a Központ a Mentális Sérültek Jogaiért Alapítvány munkatársa az MTI-nek.

Az aláírók között szerepel a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Szövetsége, továbbá a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Egyesülete.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását