2024. április 19. - Emma

Hormonok miatt antiszocialitás

A kortizol nevű stresszhormon alacsony szintjét hozzák kapcsolatba brit kutatók kamaszfiúk antiszociális viselkedésével.Stresszel telt helyzetekben emelkedik az emberek kortizolszintje, ami vélhetően segít uralkodni érzelmeink fölött. A Cambridge-i Egyete
2008. október 1. szerda 14:48 - Hírextra
A kortizolszint emelkedése óvatosabbá teszi az embereket, segít uralkodni érzelmeik, indulataik és erőszakos késztetéseik fölött. A brit kutatócsoport kamaszfiúk nyálmintáiban követte aktuális kortizolszintjüket.

A kísérlet előtt napokig nyálmintát vettek a fiataloktól annak érdekében, hogy a nyugalmi állapothoz tartozó kortizolszintet megállapítsák. Ezután kísérletükben erős frusztrációt kiváltó helyzetbe hozták a kamaszokat. A kísérletet közvetlenül megelőzően, közben és azt követően is mérték a nyálminták kortizolszintjét.

Míg az átlagos viselkedésű ifjaknál a kortizol mennyiségének jelentős kiugrását tapasztalták stresszhelyzetben, addig a korábban antiszociális viselkedést mutató kamaszoknál éppen ellenkezőleg, csökkent a kortizolszint stresszhatásra.

A kutatók szerint az eredmények arra engednek következtetni, hogy az antiszociális viselkedés erőteljesebben biológiai alapú, mint korábban gondolták, hasonlóan, ahogy egyesek esendőbbek a depresszióval, szorongással szemben. A Biological Psychiatry című szaklapban megjelent tanulmány arra utal, hogy a viselkedési problémák hátterében az agy kémiai egyensúlyának zavara áll.

"Ha megértjük, pontosan mi áll a normális stresszválasz hiánya mögött, a súlyos viselkedési problémák újfajta kezelését dolgozhatjuk ki" - mondta Graeme Fairchild kutatásvezető a BBC tudósítása szerint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását