2024. április 29. - Péter

Sztrájk lesz hétfőtől az egri kórházban

Határozatlan idejű, csak a járóbeteg-ellátásra kiterjedő sztrájkot hirdetnek hétfőtől az egri kórházban működő érdekképviseletek, amennyiben a hevesi megyegyűlés nem bontja fel a HospInvesttel kötött, az intézmény működtetéséről szóló szerződést - tájékoz
2008. október 1. szerda 14:52 - Hírextra
A részleges munkabeszüntetés a fekvőbeteg- és a sürgősségi ellátást nem érinti - közölte Hegyaljai Judit.A sztrájkot támogatja a Medicaritas szakszervezet és a Magyar Orvosok Szövetsége helyi szervezete is.

Elmondta: követeléseik közt szerepel az is, hogy a HospInvest szüntesse be a munkaerő-toborzást, illetve zárja be a kórház épületében működő munkaközvetítő irodáját.
Ugyancsak követelik, hogy az "idegen" őrző-védők hagyják el az intézményt - mondta az érdekképviseleti vezető.

A sztrájkot azt követően hirdették meg, hogy a népegészségügyi szolgálat kiadta az egri kórház működtetéséről szóló engedélyt a HospInvest számára.A szocialista vezetésű megyei önkormányzat március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő húsz évben a HospInvest Zrt. működtetheti a Markhot Ferenc kórházat. A vagyonkezelésre kiírt tenderen a HospInvest mellett a Debreceni Egyetem is pályázott és ajánlatot nyújtott be az egri önkormányzat.

A Fidesz mindvégig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a pályázatot. Civil szervezetek és a kórházi érdekképviseletek is több alkalommal tiltakoztak a funkcionális privatizáció ellen.

A HospInvest Zrt. augusztus közepén adta be a működési engedély iránti kérelmét az ÁNTSZ-hez, amelyet hétfőn kapott meg a népegészségügyi szolgálattól.Időközben a Heves Megyei Bíróság jogerősen hatályon kívül helyezte a megyei önkormányzat határozatát, amely a HospInvestet nyilvánította a kórház vagyonkezelésére kiírt pályázat győztesének. Az ítélet indoklása szerint a HospInvest pályázati dokumentációjához csatolt banki igazolás nem felelt meg a pályázati kiírásban foglaltaknak.

Az MTI által korábban megkérdezett jogászok szerint az ítélet nem érinti közvetlenül a megye és a cég között létrejött szerződést, annak felbontása polgári peres úton kezdeményezhető. A szerződés felbontását a szerződő felek vagy olyan fél - például a tenderen vesztes pályázó - kezdeményezheti, amelyet közvetlenül hátrányosan érintett az utóbb jogellenesnek ítélt önkormányzati döntés.

Az intézményben működő érdekképviseletek figyelmeztető sztrájkot tartottak szeptember 26-án. Erre azok után került sor, hogy követelésük ellenére a megye nem bontotta fel a HospInvesttel kötött szerződést.

Az egri önkormányzat bejelentette, hogy pert indít a vagyonkezelési szerződés megsemmisítéséért, illetve fellebbezést nyújt be a népegészségügyi szolgálat döntése ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását