2024. április 29. - Péter

Ez esetben direkt rossz a C-vitamin

A C-vitamin készítmények csökkenthetik a kemoterápia hatékonyságát - állapították meg laboratóriumi kísérletek alapján amerikai kutatók.Különböző kemoterápiás szerek 30-70 százalékkal kevesebb emberi ráksejtet pusztítottak el petricsészében akkor, ha előz
2008. október 1. szerda 14:45 - Hírextra
Mark Heaney csoportja egerekbe is beültetett emberi ráksejteket. Azt tapasztalták, hogy amikor a kísérleti egerek C-vitamin készítményt kaptak két órával a kemoterápia előtt, a daganat gyorsabban növekedett. A kutatók ötféle elterjedt kemoterápias szert vizsgáltak.

"A C-vitamin nem semlegesíti a kemoterápiás szerek hatását, de csökkenti azt" - mondta Heaney. A C-vitaminra szüksége van az emberi szervezetnek, ám Heaney nem ajánlja pácienseinek kiegészítő szedését a kemoterápia ideje alatt.

A kemoterápiás szerek a ráksejtek mitokondriumát károsítja, amely ilyenkor "öngyilkosságra" felszólító jeleket küld a sejtnek. Heaney szerint a C-vitamin ezt a mitokondriumkárosító hatást csökkenti. A laboratóriumi- és az egérkísérletek után még további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy emberre vonatkozóan is megállapításokat tegyenek a kutatók.

Az eredmény mindenesetre újabb adalék a C-vitamin rákra gyakorolt hatása körüli vitában. A Nobel-díjas amerikai Linus Pauling a múlt század hetvenes éveiben vetette fel, hogy a C-vitamint használhatják a rák elleni küzdelemben. A C-vitamin hatását vizsgáló tanulmányok ezt az előnyt eddig nem bizonyították. Egy augusztusban publikált amerikai kutatás szerint azonban a nagy dózisban, injekció formájában bejuttatott C-vitamin egereknél csökkentette a daganatok növekedését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2008. október 1. 15:30
Természetesen,mert a rákölő gyógyszerek, egyrésze legyengitett rákos sejtekből áll,és C vitamin minden rák ellenszere.Ezért minél kevesebb gyógyszer a megfelelő terápia.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását