2024. április 19. - Emma

Hazudnak jobbról, balról

Mire számíthatunk az MSZP sikerkampányánál és mit a Fidesz válságüzeneteiből? Minden valószínűséggel hazugságra. Míg a kormánypárt szeretné bearanyozni saját tevékenységét, addig az ellenzék sárral dobálja azt. A KSH legfrissebb adatai a munkanélküliségrő
2008. szeptember 30. kedd 07:39 - Pénzes Dávid
A munkanélküliségi ráta mindig az egyik központi kérdése a politikának. Ma ez különösen fontos, hiszen az államháztartás hiánya nagymértékben abból is adódik, hogy kevesen dolgoznak, így kevesen fizetnek adót. E miatt a kormányzat rendkívül magas adókulcsokat vet ki, hogy attól a kevés embertől szedje be a pénzt. Lassan már a kisiskolások is tudják, hogy az államháztartás hiányának csökkentéséhez elengedhetetlen, hogy minél többen dolgozzanak (fehéren) és fizessenek a közös kasszába. Ez egyelőre a Gyurcsány Ferenc által vezetett kormányok egyikének sem sikerült maradéktalanul.

Másrészről a Fidesz vezető politikusai azt hangoztatják, hogy céljuk a munkanélküliség csökkentése, mi több, egymillió munkahely teremtése. Ezt az adókulcsok drasztikus csökkentésével kívánják elérni. Hogy az adókulcsok csökkentésének milyen hatásai lennének az adózási fegyelemre, ez mennyiben fehéríteni ki a feketegazdaságot, nincsenek megfelelő hatástanulmányok.

A valóság

A KSH hétfőn tette közzé a 2008. június-augusztusi időszakra vonatkozó adatait a munkanélküliségről. Ennek legfontosabb üzenete, hogy a munkanélküliség arányai, nagyságrendjei alapvetően nem változtak. A munkanélküliségi ráta erre az időszakra nézve 7,5 százalék. Ez az előző év hasonló időszakához képest (7,2) enyhe növekedést jelent. Ha azonban csupán a kisebbség kormány időszakát vizsgáljuk, ott egy gyengén javuló tendencia látszik, 0,2 százalék pontos csökkenéssel.

MSZP sikerek
Országos kampányba kezd az MSZP az elmúlt két év gazdasági eredményeinek megismertetéséért - mondta Nyakó István, az MSZP szóvivője vasárnap. Az MTI úgy tudja, hogy a kampány néhány tízmillió forintba kerül.
A 15-74 éves népesség 54,9 százaléka van jelen a munkaerőpiacon ez összesen 3 millió 914 ezer főt jelentett. Ennyien vannak, akik jelenleg hivatalosan magyar adófizetőként dolgoznak. Ez a munkavállalási korúaknak a 64,4 százaléka, és összességében 31 ezer fővel kevesebb, mint az előző év ezen időszakában dolgozók száma. A nemzetközi összehasonlításban használt 15–64 éves korcsoportra számított foglalkoztatási ráta 61,8 százalék. Vagyis ennek a korosztálynak a közel negyven százaléka (legalábbis hivatalosan) nem dolgozik.

Jelenleg hivatalosan 317 ezer munkanélkülit tartunk számon. (Az Eurostat által publikált, a regiszitrációs munkanélküliségi adatok dinamikája alapján továbbvezetett harmonizált munkanélküliségi ráta az időszak középső hónapját jelentő júliusban: EU-15: 6,7 százalék, EU-27: 6,6 százalék, Magyarország: 7,5 százalék.)

A munkanélküliek 19,6 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15–24 éves korosztályból került ki, ez 0,6 százalékponttal magasabb érték, mint a megelőző évi. Az e korcsoportot jellemző munkanélküliségi ráta 19,8 százalékosnak felelt meg. A munkanélküliek 50,3 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 19,0 hónap.

És a várható torzítások

A ráta alakulása – azaz alig érzékelhető változása – azért különösen izgalmas, mert a Szocialista Párt vasárnap bejelentette: elkezdődött pártjuk eredménykampánya. Vagyis megpróbálják az országnak elmagyarázni a kormány mennyi mindent tett, hogy a gazdaság fellendüljön. Ennek keretében bemutatják majd a Mercedes gyár idetelepülését (melyért a kormány és a helyi Fidesz vezetés közösen munkálkodott), az Aldinak, az újabb áruházláncnak a megjelenését, és az eleddig sosem látott mértékű autópálya építéseket stb.

Az elmúlt időszakban maga Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is többször beszélt arról, hogy 2008 a trendforduló éve, mivel javulnak a gazdasági adatok. Ezzel szemben a Fidesz természetesen arról próbál meggyőzni mindenkit gazdasági és szociális válság van Magyarországon.

Hiába minden: nincs változás

Fidesz reagálás
A hazugság akkor is hazugság marad, ha "eredménykampánynak" hívják, és újabb százmilliókat költenek rá a szocialisták az adófizetők pénzéből – reagált a Fidesz a kormányzati eredménykampány bejelentésére.
Mindezek után itt van a nyers adat: a helyzet szinte semmit sem változott. Ez több dolgot is jelent. A kormány nem mondja el a teljes igazságot. Ahogy egyszer maga a miniszterelnök fogalmazott: „nem hazudtunk, csak nem fejtettük ki az igazság minden részletét”. Ugyanez igaz a Fideszre. Mert ha valami – történetesen a munkanélküliség – nem változik, annak két oka lehet. Az egyik, hogy az egész gazdaság áll és semerre sem mozdul, mert mind a gazdaságpolitika erőfeszítései, mind a világgazdasági tendenciák stagnálnak. A másik, ha a vannak pozitív és negatív hatások, melyeknek eredője lesz a mozdulatlannak tetsző mutató.

Ha sok nagy gyár jön Magyarországra és az állam is képes munkahelyeket teremteni, akkor a 7,5-ös munkanélküliségi ráta jóval alacsonyabb lenne – és lehetne sikerpropagandát indítani. Ha minden gyár bezár, folyamatos elbocsátások lennének a gazdaságban, akkor a mutató megugrana – és a Fidesznek lenne igaza a válsággal kapcsolatban.

Ám az a fránya mutató szinte mozdulatlan. Vagyis mindenki hazudik. Azaz féligazságokat mondd. Nem nehéz rájönni, hogy igazak a gyárbezárások is meg az újabb munkahelyek teremtése. De a valóságot egyes vezető politikusok nem engedik látni: eltakarják politikai ködképzéssel. Szerencse, hogy itt vannak a statisztikák. Ez alapján pedig a ködön túl is felsejlik a való: semmi sem változott. Ezt pedig mindenki értse úgy, ahogy akarja.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását