2024. április 20. - Tivadar

Vaskori állkapocscsont

Emberi állkapocscsont és állati csontok sokasága került elő a hamvasztógödörből a Skóciához tartozó Külső-Hebridák csoportjához tartozó Baleshare-szigeten.
2008. szeptember 30. kedd 07:37 - Hírextra
Három évvel ezelőtt, 2005-ben egy óriási vihar elmosta a part 150 méteres szakaszát, ennek köszönhetően került napvilágra egy kétezeréves település.

A helyszínen azóta a régészek versenyt futnak az idővel, hogy feltérképezzék az egykori települést, és megmentsenek minden menthetőt, míg a tenger el nem nyeli a leleteket. A vaskori falu egy részét tavaly feltárták és dokumentálták, közvetlenül azelőtt, hogy 2007 augusztusában a dagály el nem mosott egy újabb 3 méteres partszakaszt, s vele az ásatások helyszínét - olvasható az Archaeologica című hírportálon.

A település egykori lakói kerek házakban éltek, amelyek belső terét sugárirányú válaszfalak osztották szobákra. A leletek közé tartoznak az egymásra rétegződött tűzhelyek: ezekből legalább négy van egymás felett, ami arról tanúskodik, hogy hosszú időn át volt lakott a ház.

A legfelső "sparhelt" kiváló állapotban maradt fenn. A kövekkel körülrakott tűzhely belsejét agyaggal tapasztották ki, s benne egy kereszt látható.

"Valószínűleg a még nedves agyagba valaki három ujjal rajzolta a keresztet, ám fogalmunk sincs, hogy miért. Még soha nem láttunk semmi hasonlót" - mondta Tom Dawson, a St. Andrews Egyetem kutatója.A leletek között emberi és állati csontok, valamint cserépedények, faragott csontokból és kagylókból készített eszközök, díszek szerepelnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását