2024. április 29. - Péter

Fékezhetetlen munkanélküliség

A Fidesz szerint a Gyurcsány-kormány sem többségben, sem kisebbségben nem tudta megoldani a növekvő munkanélküliség és az alacsony foglalkoztatottság problémáját - erről Bernáth Ildikó, a Fidesz szakpolitikusa beszélt keddi sajtótájékoztatóján.
2008. szeptember 30. kedd 14:32 - Hírextra
A fideszes képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon egyre kevesebb embernek van munkája, körülbelül egymillióan munkanélküliek, és szintén egymillióan élnek alkalmi munkából.
Emellett - folytatta - csökken a foglalkoztatottak száma, a 2006 júniusi-augusztusi adatokhoz képest mára 40 ezerrel kevesebben dolgoznak. Ennek okát Bernáth Ildikó a Gyurcsány-kormány megszorító intézkedéseiben és a nyugdíjkorhatár emelésében látja.

Bernáth Ildikó kijelentette: előre hozott választásokra van szükség, mert a Gyurcsány-kormány sem többségben, sem kisebbségben nem tudta megoldani kialakult súlyos helyzetet.

Az ellenzéki politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy az unió 27 tagországa közül 2007-ben Magyarország a 25. helyen állt a foglalkoztatottságot tekintve, de az előrejelzések szerint idén még egy hellyel lejjebb csúszunk.

Míg a Magyarországgal együtt csatlakozott országok közül Csehország és Szlovénia már teljesítette
lisszaboni irányelvekben rögzített 70 százalékos foglalkoztatottsági szintet, addig Magyarországnak a mostani adatok alapján 35 év kellene ehhez - figyelmeztetett a fideszes képviselő.

Bernáth Ildikó a "lesújtó" munkanélküliségi és foglalkoztatottsági adatok okaként az alacsony gazdasági növekedést nevezte meg, ami az idén csak a 2 százalékot éri el. A fideszes képviselő ugyanakkor illúziónak tartja kormány jövő évi 3 százalékos növekedési várakozását, mert szerinte semmilyen gazdasági ösztönző program nem indul el.

A politikus szerint az élőmunka magas terhei is gondot jelentenek, hiszen ezek fogják vissza a munkahelyteremtést, valamint az is problémának tartja, hogy a kis- és közepes vállalkozások az uniós pályázatokból kevésbé részesednek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását