2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Bronzos Pécs

Bronzminősítést kapott Pécs az élhető városok világversenyének (LivCom Awards) keddre virradó éjjel zárult londoni döntőjében - tájékoztatta a város pályázatának koordinátora az MTI-t.
2007. november 27. kedd 15:27 - Hírextra

Nem végeztünk dobogós helyen, de nem vagyunk elégedetlenek, hiszen már az is siker, hogy egyedüli magyar városként döntőbe jutottunk - mondta Both Vilma.

Beszámolt arról, hogy a 75 és 200 ezer közötti lélekszámú városok kategóriájában a nemzetközi zsűri Pécs nyolc finalista versenytársa közül az ausztrál Ipswich-nek ítélte az első díjat. A második és harmadik helyezett egy-egy kanadai város, Richmond és Oshawa lett.

Hozzátette: az összes kategória döntős résztvevői közül a tájfejlesztésért a franciaországi Lyon, az örökség kezeléséért az Új-zélandi Manukau, környezetérzékeny gyakorlatáért a spanyolországi Mancomunidad del Sureste de Gran Canaria részesült elismerésben. A fenntartható közösségért tett erőfeszítéseiért a kanadai St. Walburg, az egészséges életstílusért végzett munkájáért az ugyancsak kanadai Richmond, a jövő tervezéséért pedig az amerikai St. Cloud városát jutalmazták.

A baranyai megyeszékhely a Pécs szíve új ritmusban című, az ókeresztény emlékhelyek köré szervezett világörökségi zóna létrehozásáról, komplex revitalizációs programjának végrehajtásáról szóló pályázatával nevezett a versenyre.

A döntős városok küldöttségei, köztük a Tasnádi Péter polgármester vezette pécsi is, negyvenperces prezentációt tartottak a brit fővárosban, a környezetvédelmi és tájmenedzselési szakemberekből, urbanistákból álló bíráló bizottság ezt követően hirdetett győztest.

A LivCom Awards versenyt évente, öt népesség-kategóriában hirdetik meg. Célja, hogy a világ városaiban bátorítsa a legjobb gyakorlatot, újítást és irányítást a fenntartható közösség és az életminőség javítása érdekében.

A bírálati szempontok között kiemelten szerepel a tájfejlesztés, az örökségápolás, a környezetérzékenység, a helyi közösségek fejlesztése, az egészséges életmód és a jövőtudatos tervezés.

A pécsi pályázat alapgondolata egy olyan megújuló belváros, amely egyrészt megteremti az élhető közösség alapjait, másrészt kiindulópont a többi városrész újjáélesztéséhez.

Pécs vezetése 2004-ben döntött a világörökségi zóna kialakításáról, megfelelő védelmet biztosítva az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított ókeresztény síremlékeknek. A terv megvalósítását egybekapcsolta a belváros várfalon belüli részének megújításával, ezzel lehetővé téve lakóközösségek újjászerveződését.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását