2024. április 28. - Valéria

Madonnák a kávézóban

Szentandrássy István festőművész kiállítása, a Madonnák hajnalban című pénteken este, szokatlan időben, a Bárka Színház előadása után, fél tízkor nyílik a Kávézóban.
2008. szeptember 30. kedd 14:32 - Hírextra
16 szépséges, szomorú, mártír, ledér, vidám Madonna sorakozik majd a falakon - mondta el az MTI-nek Szentandrássy István.

Hozzátette, hogy a nőt jeleníti meg képein, a többféle kultúrában élő nőt, s egyfajta történelmi tablót is fölvonultat általuk. Lesz indiai, indián - ennek címe a Táncoló festő -, ausztrál bennszülött Madonna, európai cigány Madonna, amelynek címe: Auschwitzi Mária. "Fontos, hogy emlékezzünk rájuk, mert méltánytalanul keveset foglalkozunk az asszonyokkal" - jegyezte meg.

Nem véletlen a címadás sem, mert a nyári hajnal felderengése, gyönyörű fények vannak a Madonnák arcán, s finom szellő simogatja őket, "ezért érdemes élni - az ilyen asszonyokért, ezekért a nagy szentséges asszonyokért, akik vállalják a legnehezebb feladatokat is" - mondta határozottan.

Szentandrássy István, akit barátai röviden csak Szentynek neveznek, örül a kiállításmegnyitó késői órájának, mert reméli, hogy így elfoglalt barátai is odaérnek, és a színház közönsége az Ödön von Horváth Istentelen ifjúság című darabjának megtekintése után, kifelé menet megáll és megnézi a tárlatát, azért is, mert jófajta zene is szól majd: Kathy Horváth Lajos hegedül, Lakatos Gyula zongorázik és Molnár László bőgőzik.

Az 51 éves Szentandrássy István 25 éve vette először kezébe az ecsetet, s azóta folyamatosan dolgozik. Péli Tamás híres cigányfestőt és a nagy reneszánsz alkotókat tartja mesterének. Megjegyezte még, hogy a kiállítás Madonna-képei nem eladók, a gyerekeire hagyja őket.
A Madonnák hajnalban című tárlat a Bárka Színházban október 30-ig tart nyitva.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását