2024. május 3. - Tímea, Irma

Eredendően egyformák vagyunk

A miniszterelnök szerint a zsidó újév alkalma is rámutat arra, hogy bár különféleképpen számoljuk az időt, másféle szokásokat követünk, eltérő hagyományokat ápolunk, eredendően mégis egyformák vagyunk.
2008. szeptember 29. hétfő 16:15 - Hírextra
A kormányszóvivői iroda közlése szerint Gyurcsány Ferenc a zsidó újév alkalmából írt hétfői üzenetében köszöntött minden magyar polgárt, aki megüli ezt az ünnepet; azokat, akik szigorúan követik a vallási hagyományt, és azokat is, akik a zsidó kultúrát másként vallják magukénak.

"Rós Hasáná ünnepe vallási tartalmán túl is hordoz szimbolikus üzenetet, és úgy hiszem, ez felekezeti hovatartozástól függetlenül szól mindenkihez" - olvasható a dokumentumban.

A miniszterelnök szerint "az újév eljövetelekor - bárhogy számoljuk is a napokat - mindannyian számot vetünk a múlttal, és bizakodva, reménnyel telve tekintünk a jövőbe".

Gyurcsány Ferenc szerint nemcsak a számvetés, hanem a megbékélés, az engesztelés ideje is ez, amelyek "mindannyiunk közös értékei és érdekei. Ezekre van szükség ahhoz is, hogy minél szabadabban és teljesebben élhesse meg mindenki a saját hagyományait, hogy minél hívebben védhessük az emberi méltóságot és őrizhessük az összetartozást. Nekünk, sokféle meggyőződésű magyar polgároknak ezért kell tisztelnünk egymás hagyományait, értékrendjét, elveit. Hiszen a sokszínűségben született a nemzetünk, és a megértésre, befogadásra építve őrizhetjük azt meg erősnek a jövőben is".

A miniszterelnök ebben a szellemben kíván valamennyi zsidó származású polgárnak békét, egészséget és sikeres évet az 5769. esztendőre - áll a levélben.

A Gergely naptár szerint szeptember 30-án (a gyakorlatban már 29-én este) köszönt be a zsidó újév. A Rós Hasáná kifejezés szó szerint azt jelenti: az év feje.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását