2024. május 14. - Bonifác

Nincs előrelépés a költségvetési vitában

Nincs semmi értelme a fővárost vezető MSZP-SZDSZ-koalíció és az ellenzék közötti költségvetési egyeztetésnek, le kell zárni a folyamatot - jelentette ki Bagdy Gábor, a Fidesz-KDNP frakciószövetség társelnöke kedden az MTI-nek.
2009. április 21. kedd 18:45 - HírExtra
Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes hangsúlyozva, hogy egy sehova nem vezető vitát folytattak kedden, közölte, hogy az ellenzék megerősítette a múlt héten felvetett 23 milliárd forintos büdzsé módosító javaslatát.

Bagdy Gábor elmondta, hogy a fővárosi önkormányzat frakcióvezetői között zajló költségvetési egyeztetés keddi fordulójában semmilyen előrelépés nem történt, csakúgy, mint a hosszú tárgyalási folyamat egésze során. Az ellenzék még mindig nem kapta meg azokat az anyagokat, amelyeket a tárgyalások elején kértek. Hiányolják azt a költségvetési tervezetet, amely legalább aktualizálja a jelenlegi helyzetet. Nem kaptak választ egyéb igényeikre sem, amelyeket korábban jeleztek - állapította meg.

Bagdy Gábor szerint ebből arra lehet következtében, hogy kétfajta tárgyalás zajlik a költségvetés elfogadása érdekében. A hivatalos tárgyalás-sorozat a frakcióvezetők és a főpolgármester között zajlik. Mint mondta, a hírek szerint azonban zajlik egy ennél sokkal intenzívebb tárgyalás-sorozat is annak érdekében, hogy a várost vezető koalíció ismét egyfős többséggel rendelkezzen a Fővárosi Közgyűlésben. Hozzátette, hogy benyomásai szerint ez utóbbi folyamat sokkal intenzívebb. A politikus rámutatott, hogy előbb-utóbb pontot kell tenni ennek a tárgyalási sorozatnak a végére, nincs értelme úgy csinálni, mintha tárgyalás zajlana, miközben semmilyen előrelépés nincs.

Ikvai-Szabó Imre közölte, hogy a közgyűlés jövő heti ülésén várják az ellenzék módosító csomagját. Megjegyezte, hogy a Bagdy Gábor által szorgalmazott költségvetési szerkezeti változtatás csak a büdzsé reformjával együtt valósítható meg, de ez nem egy-két hónapos munka. A városvezetés nem zárkózik el attól, hogy munkacsoportot hozzanak létre, szakértőket vonjanak be a reform előkészítésébe - jegyezte meg. A főpolgármester-helyettes úgy érzékeli, hogy az ellenzék nemigen érti a hétéves finanszírozási terv bázisát, a modell működését. Szerinte az ellenzék a 2010 utáni önmagát keresi. Nem érti meg, hogy azért nincs 2010 után nagyberuházás tervezve, mivel nincs erről politikai döntés, illetve mert elfogynak az európai uniós források.
Ikvai-Szabó Imre elmondta azt is: nem hiszi azt, hogy a jövő héten ellenzéki támogatást kapnak a költségvetés elfogadásához.

Abban azért bízik, hogy az önkormányzat átmeneti finanszírozási rendeletének a meghosszabbításához és a múlt évi zárszámadás elfogadásához meglesz az ellenzéki támogatás. A múlt évi zárszámadás elfogadásától függ az, hogy az államtól visszajáró forrásokat a főváros megkapja - jegyezte meg.

A fővárosi költségvetés frakcióközi egyeztetésének keddi fordulójában nem vett részt Tarlós István Fidesz-frakcióvezető, akit külföldi útja miatt Bagdy Gábor helyettesített. Az MTI információi szerint Tarlós István e héten Varsóban, Krakkóban és Gdanskban tárgyal. A Fidesz frakcióvezetője tavaly magas lengyel kitüntetésben részesült a katyni mártírok budapesti emlékműve és emlékparkja kialakítása kapcsán végzett tevékenységéért.

A fővárosi önkormányzat költségvetését március 15-ig kellett volna elfogadni. Hunvald György (MSZP) előzetes letartóztatása miatt megszűnt az MSZP-SZDSZ egyfős önkormányzati többsége, így a büdzsét csak az ellenzék támogatásával lehet elfogadni. A városvezetés és az ellenzék egyeztet a büdzsé tervezetéről és folyamatosan hosszabbítják az önkormányzat átmeneti finanszírozásáról szóló rendeletet.

Költségvetés hiányában ötmilliárd forint körüli összeggel kevesebb pénzt kap havonta a főváros az államtól. Ezért számos megszorításra kényszerültek a főpolgármesteri hivatalban. A dolgozók például március óta nem kapják a maximum 30 százalékos bérkiegészítésüket és a ruhapénzt sem.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását