2024. május 2. - Zsigmond

A kortárs tarolt

Nem okozott csalódást az Abigail Galéria vasárnap esti aukcióján, hogy túlnyomó többségben kortárs műveket árvereztek. Bár a legmagasabb árat egy nagyméretű Aba Novák temperakép hozta, jól vették a közelmúlt és a kortárs festők alkotásait.
2008. szeptember 29. hétfő 13:05 - Hírextra
A legmagasabb kikiáltási árról (22 millió forint) indított és a legmagasabb leütést (26 millió forint) Aba Novák Vilmos nagyméretű, eleven színekkel festett Tiszai bárkák című alkotása érte el. A további milliós nagyságrendű tételek, Markó András itáliai veduttája (4,6 millió), Bőhm Pál zsánerképe (2,8 millió), Telepy Károly tájképe (1,9 millió) kikiáltási áron keltek el. Ugyanaz a gyűjtő vette meg mindhármat. Fényes Adolf viharos eget ábrázoló jelenete szintén kikiáltási áron, 1,4 millió forintért talált gazdára.

Az ötvenes években nemcsak szocreál alkotások születtek. Ekkor festette Kontuly Béla expresszív hatású és dokumentumértékkel is bíró, méretes, Budapest drámája című vásznát. Hétszázezer forinttal 2,6 millió forintra növelte induló árát. 1950-es évszám szerepel Kondor Béla markáns férfiarcképén, az akvarell 850 ezer forintról kúszott 1 millió forintig.

Gyarmathy Tihamér sokszor kiállított, sokszor reprodukált, Credo című olajképe 1,2 millió forintról 1,9 millióig bírta.

Kolbe Mihály az 1930-as években több variációban is megfestette Salome bibliai történetét az itáliai neoklasszicizmust és az art decót egyesítő stílusban. Két éve, a téma egyik variációja egy hazai aukción nyolcszámjegyű összegen kelt el. Az Abigailnél kínált Salome 550 ezer forintról indult és meg sem állt 2,8 millióig. Az est legmagasabb licitnövekedését hozva.

Kikiáltási árának majd ötszörösén, egyenként 420-ezer forintért vitte el egy kitartó gyűjtő Kerényi Jenő két bronz kisplasztikáját, a Koronás Madonnát és a Csontváryt. Kedvelte a közönség Nagy István szénrajzait, Scheiber Hugó akvarelljeit, ezért a kikiáltási ár dupláját is megadták értük.
Egyaránt sikere volt a közelmúltbeli és a klasszikus kortársaktól, valamint a legifjabb nemzedéktől származó tételeknek. Félmillió forintra, vagy afölé licitálták a Csáji Attila, Orosz Gellért, a franciaországi életművel rendelkező Vaito Ágota, Fajó János, Schéner Mihály, Konok Tamás, Deim Pál festményeit, a temesvári születésű, Németországban élő Ingo Glass plasztikáját.

A fiatal Adorján Attila női portréja kikiáltási árának több mint dupláján, 550 ezer forintért kelt el. A képzőművészeti egyetemet frissen végzett, Esse Bánki Ákos mindhárom műve is vevőre talált.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását