2024. május 16. - Mózes, Botond

Mark Knopfler az Arénában

Mark Knopfler, a Magyarországon is kedvelt Dire Straits frontembere jövő hétfőn, a Papp László Budapest Sportarénában ad koncertet a Kill To Get Crimson (KGTC) című, 65 országot érintő turnéja keretében. Knopfler és együttese a Live Nation Hungary koncer
2008. május 4. vasárnap 19:43 - Hírextra

Az 59 esztendős, Glasgowban született zenészről sokan tudni vélik, hogy távoli felmenői között magyar is van. Elektromos és akusztikus gitáron játszik, énekel, zenét szerez. Másfél évtizeden át vezette a Dire Straitst.

Családjával együtt gyermekként az északkelet-angliai Newcastle-Upon-Tyne-ba költözött. Tizenévesen Jimi Hendrix, Scotty Moore, Django Reinhardt és James Burton játékát hallgatta a legszívesebben. A 60-as években iskolájának zenekarában játszott, s szerepelt a helyi televízióban.

Miután diplomát szerzett a leedsi egyetemen, Londonban csatlakozott a Breewer,s Droop nevű blues-zenekarhoz, majd Café Racers néven alakított együttest. Újságírással is foglalkozott egy ideig.

Három évtizede alakította Dire Straitst, hamarosan első lemezük is megjelent. Korai számai közül a Sultans of Swing és a Water of Love a legismertebbek. Albumaik közül az 1985-ös Brothers in Arms hatalmas szakmai és közönségsiker, minden idők egyik legkelendőbb albuma lett. A lemezt 22 hónapon át tartó turnén mutatták be, a 234 koncertet több mint 2,5 millió ember látta.

Knopfler 1988-ban, a Nelson Mandela 70. születésnapja alkalmából rendezett nagyszabású koncertre összehívta a Dire Straits-et. Ő maga Bob Dylannel, Tina Turnerrel (producerként is), Van Morrisonnal, Eric Claptonnal, Stinggel és másokkal dolgozott.

A 80-as évek végén és a 90-es évek elején felváltva lépett fel a Notting Hillbillies és a Dire Straitsszel. Rendszeres vendég volt jótékonysági koncerteken (az egyik legutóbbi alkalommal ellopták hangszerét).

Szólókarrierje a 90-es évek második felében indult Golden Heart című lemezével.

Mindig is nagy fontosságot tulajdonít a koncertezésnek, de szeret stúdióban is dolgozni. Számos filmhez komponált zenét. A Kill To Get Crimson című lemeze tavaly ősszel jelent meg.

Mark Knopfler figyelmen kívül hagyja az aktuális zenei divatokat, még egy-egy zenei motívum erejéig sem kapott helyet műveiben az uralkodó trend, ha azt nem érezte magáénak.

Mostani turnéjának felszereléseit 4 darab 16,5 méter hosszú, 38 tonnás kamion szállítja. Európában két busz kíséri a kamionokat az állandó technikai személyzettel. Harmincan építik a színpadot, három ember a magasban dolgozik, a lámpák felfüggesztésével és színpad tetejének szerelésével foglalkozik.

A 204 négyzetméter alapterületű színpad minden négyzetméterének 250 kilónyi terhelést kell bírnia. Mark Knopfler sem a színpadon, sem az öltözőkben, de az Aréna egész területén is tiltja a dohányzást az építési munkáktól kezdve a koncert utáni távozásig.

Nem tilos viszont a fényképezés - akár a teljes koncertet végig lehet fotózni, nem veszik el a kamerákat a bejáratnál.

Mark Knopfler koncertjére a Ticketpro hálózaton keresztül lehet jegyet vásárolni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását