2024. április 27. - Zita

Közúti és vasúti fejlesztési terv

Vasúti összeköttetés kialakításáról, valamint nyolc átkelési útvonalról, ezen belül egy gyorsforgalmi út létesítési tervéről is tárgyalt Szabolcs-Szatmár-Bereg és a romániai Szatmár megye önkormányzati delegációja hétfőn Nyíregyházán - közölték a térségi
2008. szeptember 29. hétfő 13:01 - Hírextra
Seszták Oszkár, a szabolcsi önkormányzati közgyűlés elnöke elmondta: a vasúti összeköttetést Fehérgyarmat-Szatmárnémeti vagy Csenger-Szatmárnémeti között tervezik, de az is elképzelhető, hogy mindkét vonalat létrehozzák.

A gyorsforgalmi utat - az M3-as autópálya továbbépülő szabolcsi szakaszához csatlakozóan - M49-es elnevezéssel Vaja-Csengersima-Szatmárnémeti-Nagybánya-Nagyvárad útvonalon építenék, egészen a tervezett romániai, észak-erdélyi sztrádáig.

Seszták Oszkár megjegyezte: a magyar oldalon a megvalósítás felgyorsítására van szükség, mivel a román fél már a nyomvonal kisajátításánál tart.

Csehi Árpád, az erdélyi Szatmár Megyei Tanács elnöke közölte: Románia 2010-es schengeni csatlakozásáig hét új átkelési útvonalat szeretnének kialakítani a határon. A tervekben szerepel az Ömböly-Orja, Garbolc-Szárazberek, Zajta-Nagypeleske, Penészlek-Piskolt, Tiborszállás vagy Ura és Börvely, valamint a Csengerújfalu és Szamosdob vagy Csengerbabos közötti közút létrehozása.

Hangsúlyozta: a vasúti és közúti beruházásokat a Magyarország-Románia Határmenti Együttműködési Program keretében, az Európai Unió támogatási finanszírozásával szeretnék megvalósítani. Hozzáfűzte, hogy a két ország egymással szomszédos négy-négy megyéjének több mint 224 millió eurós - a jelenlegi árfolyamon mintegy 53 milliárd forintos - pályázati keret áll rendelkezésére.

A sajtótájékoztatón Seszták Oszkár elmondta azt is, hogy a felek kezdeményezik az októberi magyar-román közös kormányülésen az M49-es gyorsforgalmi út kialakításának napirendre vételét, a beruházás felgyorsítása érdekében.

Szólt arról is, hogy az együttműködés elősegítésére megállapodtak egy bizottság létrehozásáról, amely havi rendszerességgel ülésezik majd, és a konkrét projektek kidolgozását, pályázatok benyújtását és megvalósítását koordinálja.

Csehi Árpád beszámolt arról, hogy az interregionális kapcsolatok szélesítését is tervezi a két megye önkormányzata, harmadik félnek bevonják az ukrajnai Kárpátalját, amelynek helyhatósági vezetőivel külön-külön még e héten tárgyalnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását