2024. május 19. - Ivó, Milán

Plenáris ülés

Az adatvédelmi biztosnak jelölt Jóri Andrásról szavaz hétfőn az Országgyűlés, kedden pedig az utcai rendzavarásokkal is összefüggő közrendvédelmi törvénycsomagot tárgyalja.
2008. szeptember 28. vasárnap 09:46 - Hírextra
A 2001 óta ügyvédként praktizáló Jóri András szakterülete az adatvédelmi-, az informatikai-, a gazdasági- és a társasági jog. Korábban, 1997 és 2000 között az adatvédelmi biztos mellett dolgozott szakértőként. Sólyom László köztársasági elnök június 25-én jelölte az ügyvédet adatvédelmi biztosnak.

Korábban az államfő által javasolt jelölteket az Országgyűlés már négy alkalommal leszavazta. A szükséges parlamenti kétharmados többséget tavaly decemberben Péterfalvi Attila, idén február 25-én Zombor Ferenc, áprilisban Tóth Gábor Attila, május végén pedig az újból jelölt Péterfalvi Attila sem kapta meg.

A parlament alkotmányügyi, valamint az emberi jogi bizottsága egyhangúlag támogatta a jelöltet, a két nagy frakció, az MSZP és a Fidesz azonban hétfőn alakítja ki az álláspontját arról, hogyan fog szavazni. A képviselők titkosan szavaznak, a jelölt megválasztásához kétharmados többség kell.
A képviselők várhatóan felhatalmazást adnak az M3-as autópálya Nyíregyháza-Vásárosnamény közötti szakaszának koncesszióba adására vonatkozó közbeszerzési eljárás megkezdéséhez, a koncesszió ideje harminc év.

A határozathozatalok után kezdődik az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) 2007-es költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslat vitája. Majtényi László, az ORTT idén áprilisban hivatalba lépett elnöke a kulturális bizottság ülésén arról beszélt: "feszültségekkel teli" ugyan az ORTT "a korábbi éveknél is takarékosabb" gazdálkodása, de működésük a tavalyi évben is alapvetően rendben volt.

Hétfőn megkezdődik a minősített adat védelméről szóló törvényjavaslat általános vitája is. Az előterjesztés egységesen szabályozná a nemzeti és a külföldi minősített adatok védelmét, jelenleg ugyanis a külföldi minősített adatok magasabb szintű védelemben részesülnek Magyarországon, mint a hazaiak. A javaslat új eleme, hogy a jövőben bárki kérheti a nemzeti minősített adat felülvizsgálatát és a minősítés megszüntetését.

A Ház megvitatja egyes törvényeknek a tizenharmadik havi illetmény, munkabér kifizetési rendjével összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely szerint 2009. január 1-jétől a 13. havi illetményt a tárgyév decemberében – először 2009 decemberében – kell kifizetni.

Kedden kezdi az Országgyűlés az egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitáját. Az előterjesztés többek között pontosítja a fogvatartottak nyilatkozattételére és az ideiglenes kényszergyógykezelésre vonatkozó szabályokat, illetve a büntető törvénykönyvben büntetné a házasság fennállása alatt bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését.

Megvitatják a közrend, valamint az igazságszolgáltatás működésének védelme érdekében szükséges egyes törvénymódosításokat is. Ennek alapján - az elmúlt időszak utcai rendbontásaira is válaszul - módosulna a rendzavarás, a garázdaság, a zaklatás és a közveszéllyel fenyegetés tényállása.

A nemzeti, etnikai, faji és vallási csoportok elleni erőszak helyébe a közösség elleni erőszak lépne, amely tágabb antidiszkriminációs törekvéseket valósít meg, így például a párthovatartozás és a nemi identitás elleni erőszakot is szankcionálja.

Napirenden lesz az ember méltóságát súlyosan sértő egyes magatartásokkal szembeni védelem érdekében szükséges jogérvényesítési eszközök biztosításáról szóló törvényjavaslat, amely az Alkotmánybíróság határozatát figyelembe véve megteremti a gyűlöletbeszéd miatt a polgári jogi úton történő elégtétel igénylésének jogi lehetőségét.

Megkezdik a Közbeszerzések Tanácsának a közbeszerzések tisztaságával és átláthatóságával kapcsolatos tapasztalatairól, valamint a 2007. január 1. és december 31. közötti időszakban végzett tevékenységéről szóló beszámoló tárgyalását, valamint folytatják a 2007-es zárszámadás általános vitáját is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását